Home » Soevereine zege Sparta op Cambuur

Soevereine zege Sparta op Cambuur

21 mei 2023 - 16:31

Sparta Rotterdam heeft vanmiddag op een sfeervol Kasteel haar laatste competitiewedstrijd van dit seizoen in Spangen gewonnen. Het al gedegradeerde SC Cambuur werd met 4-1 verslagen. Namens Sparta scoorden Koki Saito, Mica Pinto, Joshua Kitolano en Younes Namli.

Maurice Steijn moest na de nederlaag tegen FC Volendam sowieso één wijziging doorvoeren. Mike Eerdhuijzen liep in die wedstrijd zijn vijfde gele kaart op en is daardoor geschorst. Adil Auassar was zijn logische vervanger. Verder was er ook een basisplaats voor Jonathan de Guzmán. Dat ging ten kostte van Arno Verschueren, die op de bank begon. Younes Namli werd hierdoor de meest aanvallend ingestelde middenvelder. Ten slotte keerde Mica Pinto terug van een blessure. Hij vulde de linksback positie in, waardoor Aaron Meijers geen basisplaats was.

In de openingsfase leek er weinig aan de hand voor Sparta, maar na acht minuten kreeg Cambuur dé kans om al vroeg in de wedstrijd op voorsprong te komen. Jonathan de Guzmán vloerde zijn tegenstander, waardoor de bal op de stip ging. Nick Olij, bleek niet voor het eerst dit seizoen, belangrijk door de strafschop van Roberts Uldrikis te stoppen. Uit de daaropvolgende hoekschop greep Cambuur echter alsnog de leiding. Marco Tol tekende na matig wegwerken van Sparta voor de 0-1.

De Rotterdammers moesten dus al snel in de achtervolging, al speelde het weinig klaar. Cambuur was met schoten van Navarone Foor nog het meest gevaarlijk, al gingen zijn pogingen niet op doel. Pas in de 24e minuut kregen de Kasteelheren de eerste serieuze kans. Shurandy Sambo gaf goed voor, waarna Tobias Lauritsen net over kopte. Zes minuten later was het alsnog raak voor Sparta. Lauritsen was ditmaal de aangever door de bal klaar te leggen voor Koki Saito. De Japanner vond de verre hoek en tekende hiermee voor de 1-1!

Twee minuten later had Cambuur echter opnieuw op voorsprong kunnen komen. Michael Breij kreeg een grote kans, maar schoot vanaf de rechterkant van het veld voorlangs. Vervolgens werd Sparta sterker en drong het meer aan. Lauritsen was in eerste instantie dicht bij de 2-1 op aangeven van De Guzmán, maar tikte naast. Eén minuut later werd het toch nog 2-1. Mica Pinto kon vanaf de rand van het strafschopgebied schieten en zette Sparta op voorsprong! Cambuur was nog niet bijgekomen van deze klap, of Sparta scoorde nogmaals. Younes Namli legde de bal op het hoofd van Joshua Kitolano, die de verre hoek vond en daarmee de 3-1 maakte. Zo ging Sparta na een valse start met een soevereine voorsprong de rust in.

Al snel in de tweede helft leek Sparta de wedstrijd te beslissen. De ploeg van trainer Maurice Steijn kwam eerst goed weg toen Uldrikis uit een voorzet van Sekou Sylla de paal raakte. In de tegenaanval zorgde Younes Namli met een droge schuiver voor de 4-1. Vlak hierna kreeg Uldrikis zijn derde serieuze mogelijkheid op zijn treffer. Olij zorgde er echter voor dat de wedstrijd niet opnieuw spannend werd. De goalie moest na ruim een uur spelen echt aan de bak toen Silvester van der Water alleen op hem af kon. Met een prima redding voorkwam Olij de tweede goal van Cambuur.

Met nog twintig minuten te gaan was de wedstrijd al lang en breed beslist. Sparta kon daardoor op jacht naar meer doelpunten en kreeg daarbij kansen. Eerst haalde Vito van Crooij van ongeveer zestien meter van het doel van Cambuur doelman Brett Minnema uit, maar ging zijn poging rakelings naast. Even later stuitte Lauritsen van dichtbij op Minnema.

Het laatste kwartier van de wedstrijd had ook schriftelijk afgedaan kunnen worden, want er gebeurde niets meer in. Sparta won na een moeizame start eenvoudig van Cambuur met 4-1. Door de zege van FC Twente op RKC en de nederlaag van FC Utrecht bij Ajax, is Sparta sowieso al zesde geëindigd in de Eredivisie. Dat is de beste prestatie sinds 1996.. Volgende week spelen de rood-witten nog wel de laatste wedstrijd van het seizoen in en tegen Groningen. Hierna volgt de play-offs, waarin Sparta FC Utrecht gaat treffen.