Home » Sparta begint play-offs met knappe zege in Utrecht

Sparta begint play-offs met knappe zege in Utrecht

01 juni 2023 - 23:00

Sparta Rotterdam is de play-offs begonnen met een zege op FC Utrecht. In de Domstad wonnen de Kasteelheren met 1-2. Vito van Crooij en Tobias Lauritsen maakten de doelpunten voor Sparta.

Na een fantastisch seizoen begon Sparta vanavond aan het dessert van de competitie. De Rotterdammers nemen door hun zesde eindklassering deel aan de play-offs, waarin het een poging gaat doen Europees voetbal af te dwingen. De eerste horde is de halve finale, waar FC Utrecht de tegenstander is. Sparta begon dat tweeluik met twee wijzigingen ten opzichte van de laatste competitiewedstrijd van afgelopen zondag tegen FC Groningen. Joshua Kitolano en Koki Saito, die rust kregen in het hoge noorden, verschenen weer aan de aftrap. Dirk Abels en Younes Namli maakten plaats.

Het was Sparta dat na twee minuten spelen de eerste kans kreeg. Koki Saito werd diep gestuurd en troefde Sean Klaiber in het duel af. Vervolgens passeerde de Japanner ook doelman Vasilis Barkas, maar was de hoek te lastig om te scoren. Saito raakte de lat. Aan de andere kant hield Nick Olij Sparta op de been. De doelman had tot twee keer toe een schitterende redding in huis op afstandsschoten van Bart Ramselaar en Jens Toornstra. Na tien minuten hoefde de goalie niet in actie te komen toen Can Bozdogan mocht aanleggen voor een vrije trap. De middenvelder schoot deze naast. Vijf minuten later was er nog een grote kans voor Utrecht in de persoon van Tasos Douvikas. De topscorer van de Eredivisie schoot na een voorzet, die doorschoot, voorlangs.

Sparta had het lastig, maar kwam na een kwartier spelen beter in de wedstrijd. Via Vito van Crooij kregen de bezoekers al een prima kans. Door doorkoppen van Tobias Lauritsen werd Van Crooij in stelling gebracht, maar hij schoot naast. Na bijna een halfuur spelen maakte Van Crooij alsnog de openingsgoal. Lauritsen werd bij een hoekschop vastgehouden, waarna de bal na tussenkomst van de VAR op de stip ging. Van Crooij bleef rustig en maakte met een schot door het midden de 0-1! Het had weinig geschild of Utrecht kwam razendsnel langszij. Sander van der Streek had een vrije kopkans, maar een katachtige reflex voorkwam een snelle gelijkmaker. Het had zelfs niet veel later 0-2 kunnen zijn, maar Arno Verschueren kopte recht op Barkas af. Die 0-2 viel drie minuten later alsnog. Van Crooij legde de bal terug op Lauritsen, die met een heerlijke streep voor de 0-2 tekende!

Zo ging Sparta met een 0-2 voorsprong de rust in, mede doordat Van der Streek op slag van rust van dichtbij hoog over schoot. Nadat Jonathan de Guzmán al geblesseerd uitviel voor Younes Namli, paste Maurice Steijn in de rust zijn tweede wissel toe. Dirk Abels kwam in de ploeg en Shurandy Sambo bleef in de kleedkamer achter. In de openingsfase van de tweede helft kon Sparta echter niet voorkomen dat het opnieuw onderdruk kwam te staan. Sean Klaiber deelde al een speldenprikje uit na een voorzet van Othmane Boussaid. Even later kon Boussaid zelf schieten, maar redde Olij goed, waarna de rebound van Bozdogan naast ging. Twee minuten later was er ook nog een serieuze kans voor Klaiber, maar opnieuw bleek Olij een sta-in-de-weg.

Desondanks bleef Utrecht bij vlagen de betere in Stadion Galgenwaard en hield het Sparta onder druk. Twintig minuten voor tijd leidde dat tot de 1-2. Een gevaarlijke voorzet van Boussaid kwam bij Douvikas terecht, die van dichtbij de aansluitingstreffer maakte. Vervolgens kon Utrecht niet echt doordrukken en hield Sparta stand. De thuisploeg probeerde met het inbrengen van Bas Dost wat meer kansen af te dwingen, maar veel verder dan een schot van Bozdogan kwam Utrecht lange tijd niet.

Ook in de blessuretijd wist Sparta de meeste voorzetten weg te werken, al had Victor Jensen in de blessuretijd namens Utrecht nog wel de gelijkmaker op zijn schoen. Ook Modibo Sagnan kon uit de daaropvolgende hoekschop niet binnen koppen. Sparta hield daardoor stand en won met 1-2 in Utrecht. Zondag moet Sparta in de return op een uitverkocht Kasteel die voorsprong over de streep trekken.