Home » Sparta boekt ruime overwinning in Arnhem

Sparta boekt ruime overwinning in Arnhem

02 april 2024 - 20:35

De belangen in Gelredome waren hoog vandaag in speelronde 28 van de Eredivisie. Waar de Kasteelclub na de overwinning op Fortuna Sittard weer helemaal terug is in de race om de Play-Offs voor Europees voetbal is thuisclub Vitesse in acute degradatienood. De Arnhemmers staan er slechter voor dan ooit en moeten vijf punten (en doelsaldo) goedmaken op nummer 16 RKC Waalwijk om in ieder geval via de Play-Offs voor promotie/degradatie het vege lijf proberen te redden.

Sparta-trainer Jeroen Rijsdijk begon met precies dezelfde elf namen als afgelopen zaterdag tegen Fortuna Sittard. Never change a winning team is hier het devies voor de Rotterdammers. De gasten hadden een droomstart met een openingsgoal in de 7e minuut. Shunsuke Mito kreeg de bal voor zijn voeten en schoot de bal keihard achter Eloy Room. In de 20e minuut verdubbelde Sparta de voorsprong na een schitterende actie van Pelle Clement in het strafschopgebied. De middenvelder liet de defensie en doelman van Vitesse kansloos.

De eerste domper voor Sparta was in de 25e minuut toen Tobias Lauritsen geblesseerd het veld moest verlaten. Hij werd vervangen door Charles-Andreas Brym die in de punt van de aanval ging staan. Vlak voor rust maakte Koki Saito op aangeven van Djevencio van der Kust de 0-3 en zo leek de wedstrijd al na 42 minuten gespeeld. Daarbij werd niet gerekend op de 1-3 in de blessuretijd van de eerste helft. Kozlowski kopte snoeihard raak uit een hoekschop. Daarna had zowel Sparta als Vitesse nog een enorme kans om nog een doelpunt toe te voegen aan de ruststand, maar Olij hield Sparta op de been en Saito schoot over.

Na rust was het spelbeeld redelijk gelijk aan de eerste 45 minuten. De aanvallen golfden over en weer over nieuwe grasmat van het Gelredome. Voor Sparta had Brym de grootste kans op de vierde treffer in de 55e minuut, maar hij had net niet voldoende controle om de bal over de doellijn te krijgen. In de 58e minuut was het dan toch treffer nummer 4 voor de paarse brigade van Rijsdijk. Uit een vrije trap van Pelle Clement kopte Mike Eerdhuijzen prachtig binnen. Na een uur spelen kon de staf van Sparta twee wissels doorvoeren. Bart Vriends en Shunsuke Mito werden vervangen door Rick Meissen en Camiel Neghli.

In de 63e minuut gaf scheidsrechter Edwin an de Graaf een strafschop aan Sparta vanwege een handsbal, maar VAR Danny Makkelie gaf aan dat zijn collega moest gaan kijken naar de situatie. De strafschop werd teruggedraaid en de stand bleef 1-4 in Arnhem. In de 72e minuut liet Nick Olij weer eens zijn klasse zien. De doelman van Sparta pakte twee inzetten op rij en zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat de hoop niet terugkeerde bij de geel-zwarten.

Met nog tien minuten officiële speeltijd bracht Rijsdijk nog twee verse krachten in het veld. Jonathan de Guzman en Rayvien Rosario vervingen Koki Saito en Metinho. In het slot van het vermakelijke duel werd er niet meer gescoord waardoor Sparta met een ruime 1-4 overwinning terug reist naar Rotterdam en in ieder geval voor een dag op plaats acht staat in de Eredivisie. Aanstaande zaterdag komt Heracles Almelo naar Het Kasteel.