Home » Sparta klimt (voor één dag?) naar plek 5

Sparta klimt (voor één dag?) naar plek 5

18 maart 2023 - 20:37

Sparta-trainer Maurice Steijn had niet veel stof tot nadenken over zijn nummers 1 tot en met 11 vandaag bij de uitwedstrijd in en tegen Emmen. Omdat Jonathan de Guzman nog steeds herstellende is van een blessure was er geen twijfel bij de Sparta-trainer en kon hij dezelfde elf namen op het wedstrijdformulier zetten als vorige week bij de thuisoverwinning op Vitesse. In de andere dug-out zat trainer Dick Lukkien de afgelopen dagen wel met de handen in het kleine beetje haar. De Drentse selectie kampt met flink wat blessures, acht in totaal, en ook nog een schorsing van de winterse aanvallende versterking Richairo Živković.

De wedstrijd begon gelijk goed voor de uitspelende club. Na dertig seconden had Sparta namelijk al de openingstreffer kunnen maken. Koki Saito schoot, maar het schot werd tot corner verwerkt. Het toonde wel de intenties van de Rotterdammers met het resultaat van FC Utrecht in het achterhoofd. Door de overwinning van Go Ahead Eagles in de blessuretijd kon Sparta namelijk de Domstedelingen op acht punten achterstand zetten. Een voorsprong die zeer welkom zou zijn, zeker met het programma dat Sparta de komende weken tegemoet gaat met Feyenoord-thuis en AZ-uit.

Micky van der Hart toonde daarna zijn keeperskwaliteiten op een schot van Vito van Crooij dat keihard op het doel werd geschoten en goed daalde. De doelman tikte de bal stijlvol tot hoekschop. Het was sowieso een heel open eerste kwart van de wedstrijd. Koki Saito, Shurandy Sambo en Verschueren kwamen allemaal in schietpositie, maar telkens was het of Van der Hart of een Emmer ledemaat dat de weg naar de 0-1 voorsprong blokkeerde. Ook FC Emmen liet zich niet onbetuigd en probeerde het met name met afstandsschoten.

In een periode waarin Sparta minder voor het doel van Mickey van der Hart kwam was het toch Sparta dat op voorsprong kwam. Koki Saito kreeg de bal aan de linkerkant en passeerde de gehele Drentse defensie om vervolgens de bal prachtig in de verre hoek te krullen.

Direct na rust had Sparta de 0-2 moeten maken. Uit een prachtige vrije trap van Vito van Crooij kopte Verschueren in de hoek. Van der Hart ging gestrekt en met een uiterste inspanning tikte hij de bal nog aan. In de rebound schoot Vriends nog in, maar dit schot werd ook geblokt.
In de 55e minuut kopte Arno Verschueren op het aluminium. Het was een signaal dat de kansenverhouding enorm in het voordeel van Sparta was, maar de geringe marge qua voorsprong bleef zorgen voor hachelijke momenten voor het doel van Olij.

Met nog 23 minuten te spelen probeerde FC Emmen steeds meer aan te zetten. Vlak probeerde het met een afstandsschot dat door Olij werd gepakt. Het schot erna van El Messaoudi ging ver naast de paal en zorgde niet voor gevaar. Het was echter wel een teken dat Sparta geconcentreerd moest blijven om de driepunter te pakken en zo uit te lopen op FC Utrecht. De volgende kans was echter wederom voor Emmen. Een voorzet van Dirksen werd panklaar op het hoofd van El Messaoudi geplaatst, echter de kopbal had geen kracht en richting waardoor Nick Olij weinig moeite had met de kans.

In de 89e minuut besliste Sparta dan toch de wedstrijd. Mica Pinto mocht ervandoor aan de linkerkant van eigen helft en hij kon rustig wachten op de aansluiting van Tobias Lauritsen en Vito van Crooij. Laatstgenoemde ging, net als Saito in de eerste helft, op avontuur in het strafschopgebied van Emmen en ook hij was trefzeker.

Door de overwinning klimt Sparta minimaal één dag naar plaats 5 van de Eredivisie. Nog belangrijker is dat de voorsprong op nummer 7 FC Utrecht nu 8 punten is en de play-offs voor een Europa Conference League-ticket heel dichtbij komen.