Home » Sparta naar Rotterdam-Zuid voor stadsderby

Sparta naar Rotterdam-Zuid voor stadsderby

16 oktober 2020 - 15:53

Zondagmiddag staat de enige stadsderby van de Eredivisie op het programma. Sparta Rotterdam zal in De Kuip op bezoek gaan bij Feyenoord, dat na vier wedstrijden koploper is. Om 12.15 uur wordt afgetrapt.

Vorig seizoen begonnen beide ploegen de competitie met een derby in Rotterdam-Zuid, waar Sparta aan het langste eind leek te trekken, maar Feyenoord in de 95e minuut op gelijke hoogte kwam: 2-2. In de voorbereiding van dit seizoen stond de stadsderby ook op het programma, toen wist Feyenoord ruim te winnen (3-0).

Het is een ontmoeting die voor veel betrokkenen een wedstrijd tegen hun oude club betekent. In de selecties gaat dit om twee Sparta-spelers (Adil Auassar speelde drie wedstrijden voor Feyenoord, Wouter Burger wordt dit seizoen gehuurd van de Rotterdammers van Zuid), in de staf zijn dit er des te meer. Sparta-coach Henk Fraser heeft zowel als speler en jeugdtrainer een verleden bij de aanstaand tegenstander, maar de technische staf van Feyenoord bevat veel meer oud-Spartanen. Uiteraard was hoofdtrainer Dick Advocaat gedurende twee seizoenen als speler actief op Het Kasteel, waar hij in 2018 kortstondig terugkeerde als trainer. Cor Pot en John de Wolf hebben eveneens een verleden op Het Kasteel, als speler debuteerden zij in het betaalde voetbal in het shirt van Sparta, waar zij allebei ook de rol van assistent-trainer invulden. De naam van Feyenoords teammanager Bas van Noortwijk is onlosmakelijk verbonden met Het Wonder van Hamburg, toen hij als Sparta-doelman drie strafschoppen pakte. Later was hij ook teammanager voor Sparta. Ook Feyenoords clubarts, Casper van Eijck, heeft eerder gewerkt voor Sparta.

Feyenoord – Sparta in het archief:
Feyenoord – Sparta 1-1 (06-04-1975) Sparta probeert koste wat het kost het punt over de streep te trekken.

Feyenoord – Sparta 3-3 (08-04-1973) Heijerman zorgt voor 3-3.
Feyenoord – Sparta 6-1 (14-04-1990) Snoei wordt vastgehouden.

Feyenoord – Sparta 2-2 (01-02-1981) Robinson lijkt de bal te veroveren.

Feyenoord – Sparta 2-4 (26-08-1981) Wout Holverda schiet Sparta naar 2-2 op weg naar misschien wel de meest memorabele comeback uit de clubhistorie.