Home » Sparta onderuit tegen Ajax

Sparta onderuit tegen Ajax

28 november 2021 - 14:22

Sparta Rotterdam is er niet in geslaagd te stunten tegen Ajax. De koploper van de Eredivisie keerde met een 0-1 overwinning terug naar Amsterdam.

Sparta moest het vandaag opnieuw zonder haar trouwe supporters doen. Vorig seizoen was Sparta-Ajax één van de twee wedstrijden met publiek. Trainer Henk Fraser had vandaag twee wijzigingen doorgevoerd na de nederlaag tegen FC Twente. Voor Sven Mijnans en Lennart Thy waren er geen basisplaatsen. Michäel Heylen en Vito van Crooij mochten starten. Daardoor voegde Fraser een extra verdediger toe, wat tegen Ajax geen onlogische keuze was.

In het eerste halfuur pakte dat ook goed uit, hoewel Ajax veel balbezit had. Alleen Danilo werd gevaarlijk, al hoefde Maduka Okoye geen moeilijke redding te verrichten om zijn schot onschadelijk te maken. De grootste kans van het eerste halfuur was zelfs voor Sparta. Bij een counter van de gastheren kwam de bal via een Ajacied bij Van Crooij. Plots stond hij in kansrijke positie, maar Van Crooij schoot echter voorlangs. Hierna volgde een tegenvaller voor Sparta. Maduka Okoye kwam in botsing met een Ajacied en liep een schouderblessure op. Hij moest vervangen worden door Benjamin van Leer.

De voormalig keeper van Ajax werd meteen getest door een afstandsschot, Danilo kon vanuit de rebound inschieten, maar zijn schot ging over. Twee minuten later was het alsnog raak voor Ajax. Danilo schoot een lage voorzet richting doel, waarna Dusan Tadic van dichtbij de bal doelbewust van richting veranderde en voor de 0-1 zorgde. Vlak voor rust kreeg Ajax nog de mogelijkheid de marge te verdubbelen. Uit een voorzet van David Neres kopte Danilo, maar recht op Van Leer af.

Zo zat Sparta halverwege nog in de wedstrijd en mochten de Kasteelheren blijven hopen op een stunt. Ook in de tweede helft gaf Sparta bijna niets weg. Alleen Danilo kwam tot een schot, maar Van Leer redde op zijn inzet. Sparta kwam echter ook niet in de buurt van het Ajax-doel. De thuisploeg was meer aan het verdedigen, maar wist dat één uitbraak genoeg kon zijn om de gelijkmaker te maken. Met het inbrengen van Lennart Thy en Mario Engels ging Fraser wat aanvallender spelen. Met nog een kwartier te gaan, kon Sparta steeds meer denken aan een slotoffensief, maar Steven Berghuis besliste tien minuten voor tijd bijna de wedstrijd. Nadat Blind Tadic bereikte, gaf hij de bal mee aan Berghuis. De spelmaker van de Amsterdammers schoot echter over.

In de slotfase werd Sparta wat dreigender, al bleven kansen nog uit. Dankzij goed verdedigend werk van Dirk Abels wist Ryan Gravenberch de wedstrijd niet te beslissen met zijn kans, maar vond Van Leer op zijn weg. Uit de daaropvolgende corner had Van Leer ook een antwoord op de poging van Berghuis. Ook in de vier minuten blessuretijd lukte het Sparta niet tot een kans te komen. Daardoor bleef het bij 0-1 en verliest Sparta met een klein verschil.