Home » Sparta onderuit tegen AZ

Sparta onderuit tegen AZ

14 augustus 2022 - 18:56

Voor het eerst sinds acht jaar speelde Sparta weer een officiële wedstrijd op Het Kasteel op natuurgras. Trainer Maurice Steijn koos voor één wijziging ten opzichte van vorige week. Toen begon Mike Eerdhuijzen in de basis, omdat Adil Auassar ontbrak. Inmiddels is de aanvoerder weer fit en neemt hij achterin de plek van Eerdhuijzen over. De overige tien spelers zijn dezelfde, die begonnen in de seizoensopener tegen sc Heerenveen. Die wedstrijd eindigde in 0-0.

Voor AZ is het seizoen eigenlijk al iets langer bezig. De Alkmaarders begonnen eind juli al aan de kwalificatieronde van de Conference League. Mede door een 7-0 overwinning afgelopen donderdag op Dundee United, staat AZ inmiddels al in de play-offs. Vorige week won de ploeg van trainer Pascal Jansen in de seizoenouverture in de Eredivisie met 2-0 van Go Ahead Eagles.

Acht seconden duurde het voordat er op Het Kasteel gejuicht kon worden. Dat was echter van korte duur, want de grensrechter keurde de goal af. Younes Namli gaf een schitterende lange bal op Vito van Crooij. Hij passeerde doelman Hobie Verhulst en schoof de bal in het lege doel. Uit de camerabeelden van de VAR bleek echter dat Van Crooij geen buitenspel stond. De goal werd alsnog goedgekeurd, waardoor de Limburger de snelste goal in de Eredivisie ooit op zijn naam krijgt en Het Kasteel alsnog ontplofte!

Na de bliksemstart van Sparta liet AZ zich zien. De bezoekers namen het initiatief en kregen via Pantelis Hatzidiakos de eerste kans. Hij schoot uit een voorzet van Milos Kerkez voorlangs. Niet veel later liet Tijjani Reijnders zich zien. De middenvelder schoot na een fraaie actie over.

Na de drinkpauze op het snikhete Kasteel, zette AZ nog meer aan. Het begon met een speldenprikje van Reijnders, waarna Vangelis Pavlidis twee grote kansen kreeg. Eerst kopte de Griek gevaarlijk op doel uit een voorzet van Reijnders, maar haalde Auassar de bal in de doelmond weg. Een minuut later passeerde Pavlidis de Sparta-defensie en ging zijn schot ook voorbij doelman Nick Olij. Dirk Abels kon echter net voor de lijn nog redding brengen en hield de Spartaanse voorsprong intact.

Tussendoor had Dani de Wit nog de gelijkmaker op zijn schoen. Goed keeperswerk van Olij voorkwam dat echter. In de slotfase van de eerste helft vervolgde AZ de jacht op de 1-1. Daarbij was Kerkez namens AZ al dreigend, maar voorkwam Olij een echte schietkans. In de blessuretijd van de eerste helft viel de 1-1 alsnog. Bart Vriends maakte een overtreding op Pavlidis, waardoor AZ een penalty kreeg. De spits benutte deze zelf.

Zo gaf Sparta toch nog voor de rust de voorsprong weg. De ploeg van Maurice Steijn had weinig grip op AZ, waardoor de trainer halverwege tweemaal wisselden. Jason Lokilo en Arno Verschueren bleven in de kleedkamer achter. Joshua Kitolano en Jeremy van Mullem kwamen binnen de lijnen. Veel effect had het in eerste instantie niet, want AZ kwam na tien minuten in de tweede helft op voorsprong. Pavlidis kopte een voorzet handig door, waarna De Wit van dichtbij voor de 1-2 tekende.

Sparta had het lastig, maar kwam vier minuten later langszij. Na een mooie steekbal van Jonathan de Guzman bleef Van Crooij rustig en zorgde hij met een koelbloedig stiftje voor de 2-2. Het publiek ging er weer achter staan op Het Kasteel, maar ook AZ had een snel antwoord op een tegentreffer. Uit een vrije trap van De Wit kwam de bal bij Kerkez. vervolgens zorgde de linksback voor een nieuwe voorsprong voor de bezoekers.

Daardoor was het aan Sparta om weer terug te komen in de wedstrijd. AZ kreeg echter de eerste mogelijkheid op een doelpunt. Uit een hoekschop kopte Bruno Martins Indi de bal voor de voeten van Yusuf Barasi, die gehaast over schoot. Zo bleef Sparta met nog een kwartier te gaan in de wedstrijd. De Kasteelheren konden aanvallend echter te weinig brengen. Tien minuten voor tijd kwam Sparta weer eens bij het doel van AZ. Op aangeven van Namli kopte Tobias Lauritsen, maar wel recht op Verhulst af. Veel gevaarlijker werd Sparta niet.

In de vijf minuten die erbij kwamen joeg Sparta nog op de 3-3, al was het eerst AZ dat de wedstrijd kon beslissen. Het schot van Barasi kon echter vrij eenvoudig gekeerd worden door Olij. Diep in de blessuretijd kwam er toch nog een mogelijkheid voor Sparta. Sven Mijnans kreeg een kopkans uit de voorzet van Pinto, maar die ging naast. De gelijkmaker zat er niet meer in, waardoor Sparta haar eerste thuiswedstrijd met 2-3 verliest van AZ.

De rood-witten blijven hierdoor op één punt steken na twee wedstrijden. Gezien het lastige programma is dat niet slecht. Volgende week wacht er opnieuw een lastige thuiswedstrijd voor Sparta. Landskampioen Ajax komt dan naar Het Kasteel.