fbpx
Home » Sparta ontmoet op uitverkocht Kasteel PEC Zwolle

Sparta ontmoet op uitverkocht Kasteel PEC Zwolle

02 februari 2024 - 14:00

Zondagmiddag staat er voor Sparta Rotterdam weer een thuiswedstrijd op het programma. Op een uitverkocht Kasteel is het PEC Zwolle van trainer Johnny Jansen de tegenstander. De aftrap is om 16.45 uur.

De eerste negentien wedstrijden zitten er op voor Sparta, dat tot dusver 26 punten verzamelde. Daarmee hebben de Kasteelheren nog uitzicht op plek vijf, waar nu Go Ahead Eagles staat met 27 punten. Desalniettemin moet Sparta ook met een schuin oog naar onderen kijken, want de verschillen tot aan plek vijftien zijn klein. Daar staat nu Heracles, dat Sparta op zeven punten volgt. Voor de Rotterdammers is 2024 wisselvallig begonnen. Zo boekten de formatie van trainer Jeroen Rijsdijk nog een knappe 0-2 zege bij Fortuna Sittard, maar kon het die goede lijn in de weken hierna niet doortrekken. Twee weken geleden werd er in eigen huis verrassend verloren van Go Ahead Eagles (0-2) en vorige week lukten het de rood-witten ook niet om de drie punten uit Waalwijk mee te nemen. Hoewel Sparta achterin weinig weg gaf, kwam RKC vlak na rust toch op voorsprong. In de slotfase maakte Joshua Kitolano vanuit een strafschop de gelijkmaker, wat voor een 1-1 eindstand zorgde.

Voor PEC Zwolle verloopt 2024 wat beter dan voor Sparta. De Blauwvingers zijn in dit kalenderjaar nog ongeslagen, terwijl het niet het makkelijkste programma kende. Tegen sc Heerenveen was PEC lang op weg naar een zege, totdat Ché Nunnely in de blessuretijd de 2-2 maakte. Tegen AZ deed deze gebeurtenis zich één week later nog een keer voor. Ditmaal was het oud-Spartaan Sven Mijnans die PEC van twee punten beroofde. De blauw-witten wisten tegen Vitesse wel de volle buit in Zwolle te houden. Na een kwartier spelen zorgde Eliano Reijnders voor de enige goal in dat duel. PEC staat daardoor in het linkerrijtje en nadert Sparta tot op drie punten.

Twee seizoenen geleden troffen Sparta en PEC Zwolle elkaar voor het laatst in competitieverband op Het Kasteel. Het was medio mei een cruciale wedstrijd in de strijd om lijfsbehoud, waarin Sparta aan het langste eind trok. Adil Auassar zorgde al heel snel voor de 1-0, waarna Vito van Crooij de marge verdubbelde. Bij 2-0 bleef het, waardoor PEC Zwolle degradeerde naar de Keuken Kampioen Divisie en Sparta zich later die week in Almelo veilig speelde. In het seizoen hiervoor speelde Sparta eveneens een spannende wedstrijd tegen PEC. Mica Pinto zorgde nog voor een snelle Spartaanse voorsprong, maar tot een kwartier voor tijd gingen de bezoekers aan de leiding. Vervolgens kantelde Lennart Thy de wedstrijd met een benutte strafschop en een rake kopbal in de blessuretijd. Hierdoor won Sparta met 3-2. Eerder dit seizoen in Zwolle werd het 1-2 voor de Kasteelclub.

Lennart Thy zal zondagmiddag opnieuw op Het Kasteel zijn, maar dan uitkomend voor de tegenstander. De Duitser scoorde in 72 wedstrijden negentien keer voor Sparta. In Younes Namli speelt er bij PEC Zwolle nog een oud-Spartaan. In 1,5 jaar Sparta kwam Namli tot 44 wedstrijden. Bij Sparta spelen er op haar beurt twee spelers met een verleden bij PEC Zwolle. Django Warmerdam kwam in het seizoen 2016 / 2017 tot 29 wedstrijden bij PEC, Pelle Clement droeg 87 keer het blauw-wit.

Vito van Crooij viert zijn treffer, die Sparta op een 2-0 voorsprong bracht tegen PEC. (Foto: Carla Vos)