Home » Sparta op 3 april

Sparta op 3 april

03 april 2021 - 10:00

In de lange Sparta-geschiedenis is de speeldatum van 3 april een bijna onbeschreven blad. Er was misschien weinig ruimte op de speelkalender omdat we zoveel op 1 april thuis speelden.

Ajax was in 1966 de eerste bezoeker die 29.000 toeschouwers trok. De Amsterdamse koploper was gewaarschuwd door de 0-1 thuisnederlaag tegen Sparta eerder dat seizoen, de enige verliespartij tot dan toe. De ploeg vol topspelers had inmiddels een voorsprong van vier punten in de competitie. Ajax was beduidend sterker en stelde Sparta vooral via de flanken voor veel problemen. Halverwege de eerste helft koesterde het al een 0-2 voorsprong via Piet Keizer en Bennie Muller. Een derde doelpunt werd de Amsterdammers onthouden doordat scheidsrechter Van Ravens zijn fluit liet klinken terwijl een schot van Keizer op weg was naar de bovenhoek. Het taaie Spartaanse verzet uitte zich na rust in een veldoverwicht, dat een kwartier voor tijd een beloning kreeg toen Kemper met een fraaie boogbal scoorde. Ole Madsen had toen al twee keer de paal geraakt. Klaas Nuninga maakte 7 minuten voor tijd een einde aan de onzekerheid met medewerking van Doesburg die een schot van hem door de handen liet glippen. Nuninga werd door Van Ravens nog een doelpunt door de neus geboord toen hij voor buitenspel affloot met twee Spartaanse verdedigers op de doellijn. De jonge Cruyff werd overigens door Eijkenbroek en Laseroms goed in bedwang gehouden.

In 1998 was NAC gevaarlijker dan de roodwitten. Beter veldspel resulteerde in een handvol Bredase kansen, die echter niet werden benut. Het enige maar gevaarlijkste wapenfeit van Sparta was een knal van Dennis de Nooijer in de bovenhoek, die Karelse miraculeus stopte. Een kwartier voor tijd kwam er toch nog leven in de brouwerij toen Mourad Mghizrat (foto) een lage voorzet losliet, die door Dennis slechts licht werd beroerd, maar daardoor kon Arjan de stilliggende bal langs Karelse jagen. Helaas viel 6 minuten voor tijd de niet onverdiende gelijkmaker, toen Gudelj een afgeslagen corner onhoudbaar hard in de bovenhoek deponeerde.