Home » Sparta wint van Fortuna Sittard

Sparta wint van Fortuna Sittard

12 september 2021 - 16:40

Sparta Rotterdam heeft vanmiddag haar eerste zege van het seizoen geboekt. Op Het Kasteel was de ploeg van trainer Henk Fraser met 3-1 te sterk voor Fortuna Sittard. De Spartaanse goals werden gemaakt door Smeets, Thy en Emegha.

Met nieuweling Mohammed Osman in de basis kreeg Sparta al direct een grote kans. Vito van Crooij kopte een voorzet van Sven Mijnans naast het doel van Fortuna-doelman Yannick van Osch. Vervolgens bleef Sparta de betere en raakte de Kasteelheren zelfs het aluminium. Bryan Smeets sneed een vrije trap perfect aan op het hoofd van Lennart Thy, die op de lat kopte. Na twintig minuten spelen was het alsnog raak voor Sparta. Mijnans geeft de bal op maat voor op Smeets, die gecontroleerd de 1-0 achter Van Osch volleerde.

Ook na de 1-0 had Sparta weinig te duchten van Fortuna. Van Crooij had zelfs voor de 2-0 kunnen tekenen. Na een schitterende combinatie met Smeets stuitte Van Crooij op Van Osch. Eén minuut later konden de 6.623 aanwezige Spartanen alsnog juichen. Thy kreeg de bal mee van Mijnans en zorgde met een heerlijke knal voor de 2-0! In het restant van de eerste helft had Sparta nog kunnen uitlopen naar de 3-0, maar een kopbal van Smeets en doelpogingen van Van Crooij en Mijnans leverde niks op. Eenmaal kon Fortuna gevaar stichten. Vlak voor rust zette Zian Flemming Maduka Okoye aan het werk, al was dat geen moeilijke redding voor de goalie.

In de rust greep Sjors Ultee met een driedubbele wissel in. Dat wierp zijn vruchten af, want Fortuna kwam beter uit de kleedkamer en maakte in de 49e minuut de aansluitingstreffer. Een zondagsschot van Mats Seuntjens viel pardoes achter Okoye het doel in. Vervolgens wachtten Sparta een moeizame tweede helft, waarin Fortuna meer tegenstand bood. Op een klein kansje van Ivan Pinto na, kwam Fortuna niet in de buurt van de 2-2. Tegelijkertijd werd ook Sparta nauwelijks gevaarlijk. Alleen Van Crooij deelde een speldenprikje uit en een hoekschop van Smeets ging via het hoofd van Bart Vriends net over.

Hoewel Fortuna het meest jaagde op een doelpunt, was het Sparta dat scoorde. Smeets zette met een steekbal Emanuel Emegha alleen voor de keeper. De jonge spits schoot koelbloedig raak: 3-1! Dit bleek de doodsteek voor van Fortuna, dat niks meer in te brengen had. Sparta had in de slotfase de wedstrijd kunnen beslissen via Thy en Emegha. Na een schitterende aanval met Aaron Meijers, Mica Pinto en Thy, dreef laatstgenoemde Van Osch tot een moeilijke redding. Uit de daaropvolgende corner was Emegha nog dichtbij de 4-1. Vlak voor tijd mocht ook Giannis Masouras zijn debuut maklen op Het Kasteel.

Opstelling Sparta: Okoye, Abels, Vriends, Beugelsdijk, Pinto (85′ Masouras) Auassar, Osman (’85 Goudmijn), Mijnans (’63 Emegha), Smeets (’75 Jans), Thy en Van Crooij (’75 Van Crooij)