fbpx
1888/1889
Home » Teams historie » Oprichting in een familietuin

Statistieken

Compet. wedstrijden 0
Gewonnen 0
Gelijk 0
Verloren 0
Competities 0
Competitiesoort
KNVB beker (ronde)
Eindklassering
Topscorer(s)
Gele kaarten 0
Rode kaarten 0

Oprichting in een familietuin

Sparta is op 1 april 1888 opgericht in de tuin van het huis van de familie Hartevelt Hoos, Oostvestplein 11 in Rotterdam. Daar besluiten op deze Eerste Paasdag vijf jongens om een vereniging te starten voor het spelen van cricket met als naam Sparta.  Twee jaar ervoor was een vereniging onder die naam geen lang leven beschoren geweest.

De jongens in de leeftijd van 13 tot 16 jaar komen uit gegoede families in Rotterdam dat in de tweede helft  van de 19e eeuw een snel groeiende havenstad was geworden. De doorvoer van goederen naar en van het geïndustrialiseerde Duitse Ruhrgebied deed de bevolking van de stad groeien van 89.000 naar 320.000 inwoners. Dat waren voornamelijk arbeiders voor de haven, huizenbouw en industrie.

Het was echter de hogere en middenklasse die tijd en geld had om sport te beoefenen. Dat blijkt ook uit de eerste sport, cricket. De NRC van mei 1888 meldt al een overwinning van Sparta op Achilles met 45 runs.

In juli kregen de jonge Sparta-leden een voetbal cadeau van een van hun vaders en zij gingen ook deze sport beoefenen. Het terrein daarvoor was gelegen op het Noordereiland, westelijk van het Burgemeester Hoffmanplein. Daar oefenden zij alleen maar en speelden onderlinge partijtjes, wedstrijden tegen andere clubjes kwamen nog niet tot stand.

 

Statistieken

Compet. wedstrijden 0
Gewonnen 0
Gelijk 0
Verloren 0
Competities 0
Competitiesoort
KNVB beker (ronde)
Eindklassering
Topscorer(s)
Gele kaarten 0
Rode kaarten 0