Home » Historisch gezien: Sparta op 4 maart

Historisch gezien: Sparta op 4 maart

03 maart 2018 - 21:15

Het is betreurenswaardig dat in al die jaren beroepsvoetbal de KNVB aan Sparta slechts 3 maal een thuiswedstrijd heeft gegund op 4 maart. Deze sessies leverden de roodwitten namelijk steeds alle punten op, soms met een ruime score maar in ieder geval met veel doelpunten.

In 1973 kreeg middenmoter Haarlem met 4-1 op de broek. Dat betekende het herstel nadat de week ervoor een einde was gekomen aan een zegereeks van 11 wedstrijden. Het leek weer een zware middag te worden door een Haarlems doelpunt al in de eerste minuut. Sparta bleef onrustig spelen, zeker na het uitvallen van topscorer Kreuz. Pas vlak voor rust kopte Van Staveren uit een voorzet van Venneker de gelijkmaker binnen. Twee acties van de ingevallen Klijnjan in het midden van de tweede helft beslisten de wedstrijd in Rotterdams voordeel. Eerst scoorde hij met een hard schot, een tweede knal werd maar half gekeerd waarna Sadek 3-1 binnentikte. Dezelfde Pool maakte er ook nog 4-1 van. Sparta bleef op de derde plaats achter Ajax en Feyenoord.

Groningen was elf jaar later op bezoek in de strijd om de vierde plaats die Europees voetbal kon opleveren. Daar waren de bezoekers zich duidelijk beter van bewust want die waren in de eerste helft veel agressiever. Groningen kwam dan ook op een 0-2 voorsprong: Erwin Koeman kopte een voorzet van Brocken binnen en na een foute uitrolbal van Bas van Noortwijk kon Ron Jans makkelijk 0-2 intikken. Vlak voor rust bracht Erwin Olde Riekerink toch nog wat licht in de triestheid met de aansluitingstreffer. Het inbrengen van Leen van der Weel na rust had snel succes. Door zijn doorzetten schoot Olde Riekering de gelijkmaker binnen. Het slotoffensief bracht corners en vrije trappen en uit de laatste hoekschop kreeg Leen van der Weel weer zijn voet doeltreffend achter de bal. Uiteindelijk haalden we met een vijfde plaats net geen Europees voetbal.

In het eerste jaar van de 21e eeuw was de situatie voor Sparta heel anders. We streden al jarenlang in de onderste helft van de Eredivisie tegen degradatie. Ook in het seizoen 2000/01 was dit het geval. In februari had dat geleid tot de aanstelling van Willem van Hanegem boven Dolf Roks. Het had direct succes want uit de eerste drie wedstrijden onder hem kwamen er 7 punten. Het veel hoger geplaatste Twente leverde er op het Kasteel drie in. Vennegoor of Hesselink tekende al in de eerste minuut de 0-1 aan, maar langzaam kwam Sparta in de wedstrijd door een grotere felheid. Halverwege de eerste helft keerden goals van Inia en Nieuwenburg de stand om. Toen Erik ten Hag 10 minuten na rust de bal in eigen doel werkte was de wedstrijd gespeeld. In de laatste 20 minuten maakten Langerak en Elkhattabi nog ieder een doelpunt voor de uiteindelijk heel ruime zege. Desondanks moesten we ons voor de tweede maal redden via de nacompetitie.

1973 Sparta-Haarlem 4-1
1984 Sparta-Groningen 3-2
2001 Sparta-Twente 5-1