Arjan van der Laan, he was here, he was there, he was everywhere
02 maart 2022 - 15:50In de rubriek Kasteelkanjers wordt het vizier gericht op oud-spelers en ex-trainers, die het rood-witte shirt extra glans hebben gegeven. In de rij der memorabele smaakmakers belicht Louis Du Moulin ditmaal Arjan van der Laan, die tussen 1992 en 1999 als dynamische middenvelder met scorend vermogen geregeld tot de uitblinkers behoort. In deze terugblik ontbreekt uiteraard Sparta’s onvergetelijke’ bekerfinale in 1996 niet. ”Wij hadden zo’n ervaring niet, PSV wel.”
Arjan van der Laan is reeds 22 als hij in de zomer van 1992 van het Alphense ARC de overstap waagt naar het betaalde voetbal. Waarna bij Sparta zijn ontwikkeling als neoprof in sneltreinvaart verloopt. Trainer Rob Jacobs laat hem al meteen op de eerste Eredivisiezondag thuis tegen RKC aan het grote werk ruiken met een invalbeurt (voor Glenn Helder), het is het begin van een persoonlijke opmars, die ook de hele rood-witte ploeg naar betere tijden zal voeren.
Vanaf seizoen ’94-’95 vormt Van der Laan met Nico Jalink en Alfons Groenendijk een middenveld, dat uitgroeit tot Sparta’s beste verbindingslinie sinds de hoogtijdagen van het legendarische duo Hans de Koning-Ad Verhoeven. Het jaar daarop treedt Henk ten Cate aan als onverschrokken Kasteelheer en zal Sparta zich ontpoppen tot dé sensatie van de Eredivisie met een frisse en slagvaardige uitvoering van het spelletje.
De Spangense burcht staat geregeld in vuur en vlam, waarbij de lange, rappe kilometervreter uit Nieuwkoop dan wordt toegezongen met een eigen hymne. Door enkele ongelukkige misstappen in de slotfase van de competitie blijft een optimale klassering uit, maar de mannen van Ten Cate hebben nog een andere troefkaart in handen: de Amstel Cup ofwel KNVB-beker. Na de sensationale halve finale tegen Feyenoord op Het Kasteel (1-0 zege,’golden goal’ Dennis de Nooijer) wacht op Hemelvaartsdag de slag om de ‘granaatappel’ tegen PSV in het Feyenoordstadion. Alle Spartanen zijn vol goede moed, niet in de laatste plaats omdat de Eindhovenaren even tevoren op Spangen met 2-1 zijn verslagen. ,,En uit hadden we ook al van ze gewonnen, dus zagen we die finale met vertrouwen tegemoet,” aldus Van der Laan, die vooraf iedereen verrast door in een promospotje in bed liggend te verschijnen op de ‘heilige grond’ van de Kuip.
Onder niveau
Op de bewuste donderdag 16 mei blijft Sparta helaas onverwacht onder het gewenste niveau, waardoor de miljoenenploeg van Dick Advocaat vrij gemakkelijk (5-2) de Amstel Cup kan pakken. Vanwaar dat plotse falen, is een vraag die vele roodwitten nog lang heeft beziggehouden. En Van der Laan? Die denkt er dit zijne van: ,,Wij waren niet gewend om zo’n grote wedstrijd met zoveel belangstelling eromheen te spelen. PSV had die ervaring wel, kon daardoor beter met de spanning omgaan. Dat zoiets belangrijk is heb ik gemerkt toen ik later (in 2001) met FC Twente ook een bekerfinale moest spelen. Ik heb toen best profijt gehad van mijn eerste ervaring met Sparta.”
Naar FC Twente
De jaargang ’96-’97 verloopt vervolgens rommelig, deels door het tussentijds vertrek van Ten Cate naar Vitesse, maar Van der Laan is uitstekend op dreef en wordt met dertien treffers clubtopscorer. Arjan heeft ondertussen nogal wat ploeggenoten leuke transfers zien maken, wat hemzelf ook aan het denken zet. ,,Bovendien werd door het wegvallen van andere vaste waarden steeds meer van mij verwacht en dat was niet reëel,” meent Van der Laan, die na zo’n 250 optredens in Sparta 1 medio 1999 naar FC Twente (à 800.000 gulden) verhuist. Voordat het zover is levert hij met twee benutte strafschoppen een aanzienlijke bijdrage aan het lijfsbehoud van de Kasteelclub in het beslissende nacompetitieduel tegen en bij FC Groningen (0-3). ,,Ik wilde mijn mooie jaren bij Sparta waardig afsluiten, dat is op die manier gelukt.”
Assistent en interim
In trainingspak neemt hij na zijn afscheid als broodvoetballer in 2006 eerst de jeugd van de Kasteelclub onder zijn hoede, later is Van der Laan assistent bij de hoofdmacht. Wat in 2013 leidt zelfs tot interim-coach samen met Peter van den Berg, na de ontslagen van Michel Vonk en Adrie Boogers. Nog meer in het oog springend is in oktober 2015 zijn benoeming tot bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal, een eervol avontuur dat veertien maanden later abrupt wordt afgebroken omdat de KNVB liever met iemand anders verder wil. ,,Een geweldige job was dat, alleen einde was vervelend. Maar, ik ben er nog steeds trots op dat te hebben mogen doen,” bekent Van der Laan. ,,Wat ik heb gedaan heeft, denk ik, vast ook wel iets bijgedragen tot de latere successen. Niet voor niets had ik de goedkeuring en de erkenning van Foppe de Haan, destijds adviseur bij de vrouwen.”
Sportbedrijf Rotterdam
Nadien heeft zijn werkzame leven een flinke verandering ondergaan. Want, Van der Laan (thans 51) is alweer een dikke drie jaar locatiemanager bij Sportbedrijf Rotterdam, waardoor hij nog veel op de groene velden is te vinden. Daarnaast is hij trainer gebleven bij de amateurs, eerst bij Tweede Divisionist TEC, thans bij tweedeklasser Altior. ,,Die combinatie bevalt me uitstekend. Ik haal nog steeds veel plezier uit het voetbal, daarnaast heb ik meer tijd voor mijn familie en andere dingen. Of ik nog zou willen terugkeren in het betaalde voetbal? Dan zou de aanbieding wel heel aantrekkelijk moeten zijn, wil ik mijn baan bij het Sportbedrijf daarvoor opgeven.”