fbpx
2019
Home » Historie items » Sparta keert na een jaar terug in de Eredivisie

Sparta keert na een jaar terug in de Eredivisie

Waar Sparta in haar eerste twee periodes op het tweede niveau moeite had met terugkeren, blijft het derde verblijf in de eerste divisie tot een seizoen beperkt. Uiteindelijk was het Adil Auassar die vlak voor het scheiden van de markt Sparta op 0-2 zou koppen in de beslissende Play-Off-finale tegen De Graafschap, waarmee de thuisnederlaag (1-2) haar waarde verloren had.

De stille hoop om meteen te promoveren, ontstond al snel in Rotterdam-West. Een leegloop van de selectie volgde na de degradatie, maar met spelers als Lars Veldwijk, Dries Wuytens, Royston Drenthe, Mohamed Rayhi en de al genoemde Auassar wordt de selectie op veel plekken versterkt. In een sterke Keuken Kampioen Divisie is Sparta een van de favorieten, een rol die het de eerste maanden van de competitie waar maakt. Onder de nieuwe trainer, Henk Fraser, imponeert Sparta niet altijd, maar wint het wel vaak. De eerste periode is een prooi voor de Rotterdammers en op de laatste speeldag van 2018 verliest het het winterkampioenschap (als het met 2-0 onderuit gaat bij Jong Ajax), maar de achterstand op koploper Den Bosch is slechts twee punten. Er is dus nog niets verloren in de titelstrijd.

Die titel raakt snel na de winterstop wel uit zicht, als Sparta de eerste vijf wedstrijden niet weet te winnen en een achterstand van elf punten heeft ten opzichte van koploper (en latere kampioen) FC Twente. De nacompetitie moet Sparta een uitweg bieden.

In deze nacompetitie is TOP Oss de eerste tegenstander, een ploeg waar Sparta zich tweemaal op stuk beet in de reguliere competitie. In Oss bleef het 0-0, op Het Kasteel waren de bezoekers verrassend met 1-4 te sterk. Abdou Harroui bezorgt Sparta met twee treffers een uitoverwinning (0-2), waarna Sparta in de return niet meer in gevaar komt (3-0).

Thuis tegen De Graafschap begint Sparta uitstekend. Veldwijk en Auassar, die al ervaring hebben met promoveren, dragen de ploeg en het is geen toeval dat dat duo verantwoordelijk is voor de 1-0, als Veldwijk met een geweldige voorzet het hoofd van Auassar bedient. Het perspectief op een goede uitgangspositie verdwijnt na rust, als de bezoekers op gelijke hoogte komen en tot overmaat van ramp maakt de club uit Doetinchem in de verlenging 1-2. Hiermee leek het lang op weg naar lijfsbehoud, want het duurde in de return even voor de 0-0 van het scorebord verdween. De openingsgoal viel een kwartier voor tijd, toen Halil Dervisoglu binnentikte. Een hoekschop van Laros Duarte bereikte hierna Auassar, die het uitvak liet ontploffen en Sparta terugbracht op het hoogste niveau.