Home ยป Historisch gezien: Sparta op 10 februari

Historisch gezien: Sparta op 10 februari

zaterdag 10 februari 2018 - 00:30

De geschiedenis leert dat er op 10 februari weinig goals vallen. Een enkele goal is tot nu toe altijd beslissend geweest.

In 1974 zou een kleurloze 0-0 het resultaat zijn geweest tegen het sterke FC Amsterdam als niet de enige geslaagde Sparta-aanval voor een goal had gezorgd. Halverwege de tweede helft gaf Willy Kreuz een diepe bal op Jan van der Veen, die zijn voorzet bij de tweede paal op het hoofd van Kowalik legde. Jongbloed stopte de bal wel, maar Kowalik tikte de rebound binnen. De Amsterdamse voorhoede met Gerard van der Lem, Geert Meyer en Nico Jansen werd verder goed in bedwang gehouden.

In 2006 acteerde Sparta tegen AZ met een soort handbalverdediging waar de Alkmaarders veel moeite mee hadden. Het gevaarlijkste moment deed zich zelfs aan de andere kant voor, waar een inzet van Obodai net van de doellijn werd gehaald. Het laatste half uur ging Sparta met tien man verder na een tweede gele kaart van Van Tornhout. De druk werd uiteindelijk toch fataal, toen Koevermans in blessuretijd een bal doorkopte op Perez die van een meter of tien scoorde.

Twee jaar later viel het enige doelpunt na bijna een uur spelen. Leen van Steensel legde het overwicht van Excelsior vast in de score toen hij een corner bij de eerste paal hard binnenkopte. De Spartaanse pogingen daarna leverden alleen maar enkele gele kaarten voor de Kralingers op. Ondanks de zege degradeerden de zwarthemden in dat seizoen rechtstreeks.