fbpx
Home » Historisch gezien: Sparta op 11 november

Historisch gezien: Sparta op 11 november

11 november 2022 - 14:32

De openingsdag van het Carnaval-seizoen komt in de Sparta-annalen nauwelijks voor. Daarvoor zijn Spartanen blijkbaar te weinig gediend van kleurige uniformen, gekke puntmutsen en luid alaaf-gekrijs. Of zou men de dag juist gebruiken om naar het feestende en brallende zuiden van Nederland af te reizen? Gezien het geringe aantal kijkers, 3000, zou je dat wel denken. Overmatig lollig gedoe kan men bij de enige tegenstander op die datum ook niet vinden. Friezen staan tenslotte niet bekend om grote uitbundigheid.

In 1990 brachten ze hun eerste bezoek in de Eredivisie. In de amateur-tijd ontmoetten beide ploegen elkaar helemaal niet vanwege de zo ver uit elkaar liggende thuislocaties. De glorietijd van Heerenveen met Abe Lenstra en negen achtereenvolgende noordelijke afdelingskampioenschappen viel tussen 1942 en 1951, zodat ook toen geen ontmoeting met Sparta plaatsvond, omdat rood-witte kampioenschappen pas vanaf 1952 volgden.

In 1954/55, het eerste seizoen van het betaalde voetbal, waren beide clubs ingedeeld in dezelfde Eerste klasse. Sparta behaalde op 6 februari 1955 in Heerenveen (nog steeds met Abe natuurlijk) zijn eerste overwinning in dat betaalde voetbal: 3-6. In de thuiswedstrijd op 12 juni 1955 scoorden we weer zes keer: 6-0. Sparta ging door naar de hoofdklasse, Heerenveen verdween voor tientallen seizoenen naamloos naar de 2e en later de 1e divisie en vermeed zo weer contacten met Sparta.

Tot in november 1990. Sparta, nog zonder shirtsponsor, ondervond weinig tegenstand van de Friezen. De enige fout die Sparta, op het Kasteel overigens nog ongeslagen, maakte was dat balbezit doel werd en geen middel, waardoor een groot aantal mogelijkheden werd gemist. Alleen Spork en Van der Gaag vonden het doel, dat ook door de broers De Nooijer, Valke, Houtman en Vurens geraakt had moeten worden. Middenvelder Spork scoorde al bekeken na 6 minuten op een trekbal van Dennis, centrale verdediger Van der Gaag kopte een klein kwartier na rust een corner van Vurens binnen voor de 2-0. De aanvallers De Nooijer, Valke, Houtman (goal afgekeurd) en Vurens benutten hun kansen niet, al had er tweemaal best een penalty gegeven kunnen worden. Decheiver gaf met een benutte vrije trap de stand nog een draaglijk aanzien. Sparta bleef met de twee punten stevig in de middenmoot, Heerenveen stond al uitzichtloos onderaan. De eerstvolgende bezoeken aan het Kasteel brachten de Friezen trouwens ook weinig succes.

1990     Sparta-Heerenveen        2-1