Home » Sparta – FC Den Bosch in het verleden

Sparta – FC Den Bosch in het verleden

15 september 2018 - 19:00

De Brabanders zijn een ongeregelde gast op Spangen. De club ontstond in 1965 als opvolger van het aloude BVV, dat vlak na WO II grote triomfen vierde en in 1948 de landstitel behaalde. BVV speelde in 1957 en 1958 nog in de eredivisie, maar zakte daarna sportief en financieel af. De nieuwe structuur in 1965 leidde onmiddellijk tot promotie uit de 2e divisie en ook in de 1e divisie speelden de Brabanders een vooraanstaande rol.

In 1971 werd voor de eerste maal de eredivisie bereikt, waar men zich slechts twee jaar kon handhaven. Via de nacompetitie kwam Den Bosch in 1983 weer op het hoogste niveau terug. Daar bereikte een team met spelers als Gillhaus, Scholten, Van Herpen en Van Grinsven aansprekende resultaten met twee zesde plaatsen (1985, 1986) en twee zevende (1988 en 1989). Toen de beste spelers waren verkocht was in 1990 degradatie onvermijdelijk. Een wisselvallig bestaan volgde, zowel in sportief als in financieel opzicht. In 1992 kwam men via de nacompetitie voor een jaar terug en na 1999 zorgden drie kampioenschappen steeds voor een eenjarig verblijf in de hoogste klasse. Bij een van hun degradaties, in 2002, daalden de Bosschenaren tegelijk met Sparta af. Sindsdien zijn ze niet meer op het hoogste niveau terug geweest.

In de Eredivisie kwam Den Bosch niet verder dan drie gelijke spelen op het Kasteel. Pas in de Eerste Divisie werd die magere oogst uitgebreid. De eerste zege met 3-4 in 2003, die in 2013 een vervolg kreeg met de spectaculaire 1-5. Toch is Den Bosch een van de slechtst presterende clubs van alle gasten die Sparta regelmatig op bezoek heeft gekregen. Ook in de Bossche hoogtijdagen in het midden van de jaren tachtig werd er op het Kasteel alleen maar verloren.

In Den Bosch is Sparta lang zonder succes geweest. De eerste twee bezoeken eindigden nog in ruime zeges van 0-3 en 0-5, maar daarna moest roodwit 38 jaar wachten op een volgende overwinning. In 2011 scoorde Schmeltz nogal gelukkig in de laatste minuten. Een jaar later zorgde Slijngard opnieuw voor een Rotterdams feestje. Een dieptepunt in de langdurige negatieve reeks was de 7-0 op de laatste dag in mei 2000, waardoor Den Bosch bijna nog degradatie ontliep. Het Enschedese vuurwerk een dag ervoor had blijkbaar diepe indruk gemaakt.

In februari 2013 stond Sparta redelijk afgetekend aan kop en leek een promotie binnen handbereik. Toen Bel Hassani binnen 10 minuten al voor een voorsprong zorgde leek er geen vuiltje aan de lucht, zeker toen hij even later nog de paal raakte. Twee Bossche goals na 20 minuten brachten echter flinke schrik te weeg. Na rust bleef de schrik in de benen. Er vielen met de regelmaat van de klok nog drie doelpunten bij uitvallen terwijl Sparta aanvallend verlamd leek. Enkele maanden later werd met 7-1 fors wraak genomen maar toen hadden we de riante promotiekans al verspeeld. In die wedstrijd werd de Bossche keeper De Ruiter na een half uur weggestuurd, en al werd de penalty gemist, Voskamp scoorde toch 4 minuten later. Quekel maakte nog direct gelijk maar 5 minuten later was het al 3-1. In de tweede helft werd die score ruim uitgebouwd.