Home » Marten de Roon: van Sparta-jeugd naar knock-outfase Champions League

Marten de Roon: van Sparta-jeugd naar knock-outfase Champions League

12 december 2019 - 12:38

In 2006 stroomde een vijftienjarige Marten de Roon in in de jeugodpleiding van Sparta Rotterdam. De middenvelder maakte indruk en werd aanvoerder van de jeugdelftallen.

In februari 2010 wordt De Roon beloond met zijn eerste profcontract.


Een maand later, op 27 maart, debuteert De Roon twee dagen voor zijn negentiende verjaardag in Sparta 1. Zijn debuut was een Spartaans hoogtepunt in een met 3-0 verloren uitwedstrijd tegen FC Twente.

In de twee Jupiler League-seizoenen die volgen, ontpopt De Roon zich tot vaste waarde in Sparta 1. In totaal komt hij tot 65 officiële wedstrijden in Sparta 1, waarin hij tweemaal scoort.

Hierna vertrekt De Roon naar Heerenveen, waar hij drie seizoenen onder contract staat, voor hij met Atalanta zijn eerste buitenlandse avontuur aangaat.

Eén seizoen zou hij voor Atalanta uitkomen, waar hij zich aan het grote publiek laat zien. Na dit seizoen verlaat hij Atalanta voor een Engels avontuur bij Middlesbrough.

Als speler van Middlesbrough debuteert De Roon in het Nederlands elftal, in november 2016.

Zijn verblijf in Engeland bleek van korte duur, na een jaar keert de middenvelder terug bij Atalanta.

Met Atalanta kwalificeert hij zich voor het eerst voor de Champions League.

De eerste drie wedstrijden in de groepsfase leveren geen punten op, maar na zeven punten uit de laatste drie, plaatst Atalanta, waar De Roon geen minuut miste, zich voor de knock-outfase van de Champions League.