fbpx
Home » MVO op zijn Rotterdams: hoe Sparta en Hiretime mensen aan het werk krijgen

MVO op zijn Rotterdams: hoe Sparta en Hiretime mensen aan het werk krijgen

21 september 2020 - 10:16

De jonge ondernemer Germaine Statia zet zich in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen. Zijn bedrijf Hiretime ontwikkelde voor hen een speciale sollicitatie-app. Hij werkt daarbij nauw samen met voetbalclub Sparta: maatschappelijk verantwoord ondernemen op zijn Rotterdams.

In de catacombe van het Kasteel, het voetbalstadion van Sparta, klinken geluiden die niets met voetbal te maken hebben. In de voetbaltempel in de Rotterdamse wijk Spangen zetelt de Beroepentuin, het Sparta-werkproject waar Hiretime intensief mee samenwerkt. Onder toeziend oog van leermeesters wordt er door hoofdzakelijk mannen gesleuteld en geklopt aan onder andere zonnepanelen en laadpalen.

Vraag naar werkers met technische scholing groot

Op de directie-etage van deze eredivisionist vertelt Spartabestuurslid Henk van der Beek over het initiatief om mensen zonder werk, vaak met een ‘randje’, aan technische banen te helpen. Statia luistert onderwijl aandachtig. ,,Ondanks de coronacrisis blijft de vraag naar werkers die een technische scholing hebben groot,” weet Van der Beek. ,,Door de energietransitie, maar ook het aanleggen van nieuwe wegen en het bouwen van huizen zijn er veel monteurs, zonnepaneelinstallateurs of inframedewerkers nodig. Hier in de Beroepentuin leiden we die op.”

De Beroepentuin is voortgekomen uit het succesvolle MKB Werkoffensief in Rotterdam. Van der Beek, hij was ooit voorzitter van MKB Rotterdam: ,,Er zijn sinds de financiële crisis van 2008/2009 ongeveer 2700 mensen met een uitkering aan een betaalde of participatiebaan geholpen. We zijn later het opleidingendeel van het MKB Werkoffensief, dat nog steeds bestaat, Beroepentuin gaan noemen, en we opereren sinds 2019 vanuit het Sparta Stadion.”

Per video solliciteren blijkt effectief

Germaine Statia (28), directeur/oprichter van Hiretime, vult aan. De Rotterdamse startup startte een kleine twee jaar geleden en ontwikkelde een speciale sollicitatie-app voor studenten aan ROC’s en hogescholen, maar ook voor de doelgroep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. ,,Een belangrijk onderdeel van de app is een video. Hierin stelt de werkzoekende zich voor aan een mogelijke werkgever. Deze aanpak is succesvoller dan het schrijven van de traditionele sollicitatiebrief. Over het algemeen is hun Nederlandse taal niet perfect en hun cv’s niet geweldig.”

Van der Beek vertelt dat een gemiddeld klein bedrijf niet een echte afdeling personeelszaken heeft om zich door al die brieven te worstelen. ,,Zo’n videosollicitatie is geen tijdverspilling en veel effectiever.”

Tips om goed over te komen bij sollicitaties

Statia: ,,Het voordeel van onze sollicitatie-app is dat ze zichzelf kunnen zijn. Op zo’n filmpje komen ze gepassioneerd over. Ze vertellen over opleiding, beschikbaarheid en behaalde certificaten. In een traditionele sollicitatie lukt dat niet altijd. In de app geven we kandidaten verschillende tips om een goede eerste indruk achter te laten, zoals een verzorgde uitstraling.” In dit geval is naast de app van Hiretime voetbal de ‘verbinder’ bij werkinitiatief de Beroepentuin. Via De Betrokken Spartaan, de maatschappelijke tak van deze eredivisionist, beschikt De Beroepentuin over een enorm netwerk van bedrijven. Van der Beek: ,,De belangrijkste uitdaging is om mensen werkfit te krijgen. Het is het leren om elke dag op tijd te komen. Mensen oriënteren zich twee weken op twaalf beroepen. Ze kunnen eraan ‘snuffelen’ om te kijken of ze het leuk vinden. Deze aanpak werkt veel beter. Als je plezier in dat beroep hebt, is het succes vele malen groter. Ze leren bijvoorbeeld de vaktermen, en we helpen ze met het halen van een VCA-diploma om veilig en gezond te werken.”

Ex-gedetineerden aan een baan helpen

De Beroepentuin is ook begonnen om ex-gedetineerden na hun straftijd aan een baan te helpen. ,,Inmiddels geven we presentaties in gevangenissen voor inmiddels al vijftig gedetineerden,” vertelt Spartabestuurslid Van der Beek. ,,Met steun van Social Impact Fonds Rotterdam, Start Foundation en de Beroepentuin krijgen ex-gedetineerden bij vrijlating gelijk een uitkering en gaan leren. Zo vallen ze niet terug in hun oude patroon.”

U las een artikel uit De Ondernemer, geschreven door Eduard Voorn.