fbpx
Home » Sparta begint play-offs in Utrecht

Sparta begint play-offs in Utrecht

31 mei 2023 - 16:00

Donderdag staat de eerste van de twee ontmoeting met FC Utrecht op het programma. In de Domstad gaat Sparta proberen een goede uitgangspositie neer te zetten voor de return van aanstaande zondag. Donderdagavond wordt er om 21.00 uur afgetrapt in Stadion Galgenwaard.

Toen Sparta op 5 augustus 2022 aan de competitie begon, had niemand verwacht dat Sparta dit seizoen zoveel zou bereiken. De Kasteelheren zijn na een zinderend seizoen zesde geworden in de Eredivisie en kan voor het eerst sinds 1985 Europees voetbal gaan spelen. Er is nog één ticket te vergeven, waar naast Sparta en FC Utrecht ook FC Twente en sc Heerenveen kans op maken. Sparta begint de jacht op een Europees ticket donderdagavond in Utrecht. Daar wacht eerst de uitwedstrijd, waarna zondag de return op Het Kasteel op het programma staat. Sparta reist na afgelopen zondag met veel vertrouwen af naar Utrecht. Toen boekte de Kasteelclub een 0-5 overwinning op FC Groningen, wat de grootste zege van het seizoen betekende. Een week daarvoor wist Sparta van een andere degradant, SC Cambuur, met 4-1 te winnen. Met de vorm zit het dus wel goed bij de ploeg van Maurice Steijn.

Voor FC Utrecht is het een stuk realistischer dat het na het reguliere seizoen deelneemt aan de play-offs voor Europees voetbal. Sinds 2016 doen de Domstedelingen al onafgebroken mee aan deze play-offs. In die periode wist Utrecht die ook tweemaal te winnen, waarbij de overwinning in 2017 het meest bij blijft. Utrecht verloor toen de eerste finale met 3-0 van AZ, maar poetste die achterstand in de return weg. Vervolgens gaven strafschoppen de doorslag, waardoor Utrecht Europa in ging. De rood-witten hebben een wisselvallig seizoen achter de rug, waarin het net als vorig seizoen zevende eindigde. Utrecht boekte dit seizoen knappe zeges op Twente en AZ in de beker, al liep het een ronde verder tegen de grootste domper van het seizoen aan. De amateurs van Spakenburg schakelde Utrecht door een 1-4 overwinning uit.

Utrecht is samen met Ajax en Feyenoord de enige club, waarvan Sparta eerder dit seizoen twee keer verloor. In oktober bleek Utrecht met 3-1 te sterk, waarna eind februari de ploeg van trainer Micahel Silberbauer met 0-3 won in Spangen. Sowieso heeft Sparta het vaak lastig in Utrecht. In 1997 wonnen de rood-witten voor het laatst toen het 0-1 werd, door een goal van Arjan van der Laan.

Voor Bart Vriends blijft een ontmoeting met Utrecht bijzonder. De aanvoerder doorliep, net als Rick Meissen, de gehele jeugdopleiding van Utrecht. Vriends kwam niet tot een debuut in het eerste elftal, Meissen wel. Bij Utrecht speelt er met Nick Viergever een voormalig jeugdspeler van Sparta. De verdediger kwam tot 36 wedstrijden in het eerste.