Home » Sparta door belangrijke zege op PEC naar 15e plaats

Sparta door belangrijke zege op PEC naar 15e plaats

11 mei 2022 - 22:13

De spanning stond er goed op voorafgaand aan de wedstrijd tegen PEC Zwolle. Voor beide ploegen was het duidelijk dat alleen een zege telde. PEC Zwolle zou bij een nederlaag zelfs gedegradeerd zijn, al heeft Sparta het zonder zege mogelijk ook niet meer in eigen hand. Dat is afhankelijk van concurrenten Willem II, Fortuna Sittard en RKC. Traditiegetrouw spelen alle clubs de laatste twee speelronden tegelijk.

Sparta draait sinds het instappen van Maurice Steijn beter. Onder de nieuwe trainer werd er nog niet verloren. Daarom koos Steijn vanavond voor dezelfde elf namen als in Groningen. Daarbij komt de terugkeer van Mica Pinto en Mario Engels. Zij begonnen op de bank.

Sparta beleefde een droomstart. Na drie minuten kwamen De Kasteelheren al op voorsprong. Een vrije trap van Vito van Crooij werd binnen getikt door Adil Auassar: 1-0! Een geweldige start dus voor Sparta, al was de thuisploeg niet persé beter dan PEC Zwolle. De gastheren kregen na een kwartier ook een serieuze mogelijkheid. Dirk Abels blokte het schot van Pelle Clement. Uit de daaropvolgende corner werd PEC opnieuw gevaarlijk. De hoekschop ging over alles en iedereen heen, waarna Thomas van den Belt er opnieuw leven in blies. Zijn voorzet eindigde op de lat.

Ook hierna bleef PEC, dat alleen aan een zege iets had, opportunistisch spelen. Dat leverde een kans op voor Gervane Kastaneer. De aanvaller schoot van twintig meter naast. Luttele minuten later voorkwam een goede ingreep van doelpuntenmaker Auassar de gelijkmaker. Het aanvallende spel van PEC zorgde er wel voor dat ze achterin veel ruimte weggaven. Na dik twintig minuten werd dat afgestraft door Sparta. Sven Mijnans gaf de bal mee aan Younes Namli, die een prima voorzet leverde op Van Crooij. De Limburger deed zijn oude club pijn door van dichtbij voor de 2-0 te tekenen. Daardoor zag het er goed uit voor Sparta, al werd PEC toch vaak genoeg gevaarlijk.

Dat was ook na de 2-0 zo. De ploeg van Dick Schreuder ging nog wat aanvallender spelen. Dat leidde tot kansen voor Mees de Wit en Thomas van den Belt. De poging van De Wit was geen hele moeilijke klus voor Maduka Okoye en Van den Belt kopte uit een hoekschop over. Vlak voor rust moest Okoye wel een echte redding verrichtten. De Nigeriaanse goalie tikte een schot van Yuta Nakayama naast. In de blessuretijd van de eerste helft kreeg Sparta nog wel een domper te verwerken. Auassar moest er geblesseerd vanaf en werd vervangen door Tom Beugelsdijk.

PEC Zwolle begon de tweede helft met twee nieuwe krachten. Eén daarvan was Slobdan Tedic. Hij was met een kopbal direct gevaarlijk. PEC bleef daarna wel dreigend, maar tot echte kansen kwamen De Blauwvingers niet. Vaak voorkwam een Spartaans-been dat er op Okoye geschoten kon worden. Aan de andere kant werd Sparta ook nauwelijks gevaarlijk meer.

In de laatste 20 minuten, waarin het vuurwerk niet alleen van de spelers meer kwam maar ook vanuit het uitvak het veld op werd gegooid, ging PEC nog meer aandringen. Het zorgde voor hachelijke momenten achterin. Eerst voorkwam Okoye een eigen goal van Van Mullem, waarna hij even later een schitterende redding had op het schot van Clement. Uit de daaropvolgende hoekschop kopte Tedic voorlangs.

Sparta kwam er helemaal niet meer uit, maar zag dat het eindsignaal steeds dichterbij kwam. In de laatste tien minuten bleef de dreiging van PEC wel komen, maar hield Sparta stand. Dat gold ook voor de zes minuten die er extra aan toegevoegd werden. Wel kreeg PEC in de blessuretijd nog een enorme kans, maar Beugelsdijk haalde de bal van de lijn. In de rebound schoot Luka Adzic van dichtbij over.

Sparta deed wat het moest doen en won met 2-0 van PEC Zwolle. De Blauwvingers zijn hierdoor gedegradeerd naar de Keuken Kampioen Divisie. Sparta staat nu 15e, omdat Fortuna verloor van Vitesse. Ook Willem II verspeelde punten bij Cambuur. Zij speelde met 1-1 gelijk. Zondag sluit Sparta de competitie af in Almelo. De Rotterdammers hebben alles in eigen hand.