fbpx
Home » Sparta in laatste test voor play-offs naar Groningen

Sparta in laatste test voor play-offs naar Groningen

26 mei 2023 - 15:37

Voor Sparta Rotterdam staat er nog één wedstrijd op het programma voordat de play-offs beginnen. Zondag sluiten de mannen van trainer Maurice Steijn de competitie af tegen FC Groningen. In een lege Euroborg wordt om 14.30 uur afgetrapt.

Er is weinig meer om voor te spelen voor Sparta. Na vorige week weten de Kasteelheren al dat het zesde zal eindigen in de Eredivisie. Daarmee behaalt Sparta haar beste prestatie ooit sinds 1996, waarin het ook zesde werd. Tegen SC Cambuur stelde Sparta vorige week die zesde plaats veilig. De rood-witten kenden een valse start door in de openingsfase op een 0-1 achterstand te komen. Vervolgens kantelde Sparta de wedstrijd en kwam het via Koki Saito op gelijke hoogte. Een fraaie treffer van Mica Pinto en een rake kopbal van Joshua Kitolano zorgden ervoor dat Sparta halverwege met 3-1 aan de leiding ging. Younes Namli besliste vlak na de rust met een droge schuiver de wedstrijd in 4-1. Hiermee reageerde Sparta goed na twee nederlagen op een rij. In Groningen kan Sparta haar 17e (!) zege van het seizoen boeken.

Waar bij Sparta de stemming opperbest is, is dat bij FC Groningen anders. De Trots van het Noorden degradeert na 23 jaar uit de Eredivisie. Gezien het verloop van het seizoen is dat geen verrassing. Groningen presteerde al het gehele seizoen ondermaats en kon ook met een trainerswissel het tij niet keren. Met slechts 18 punten en een 17e plaats valt er dus ook voor de groen-witten niet veel meer te behalen in de laatste wedstrijd, die door het wangedrag van hun eigen supporters in de thuiswedstrijd tegen Ajax ook nog zonder publiek gespeeld wordt. Nadat de wedstrijd gestaakt werd, wegens het meermaals gooien van vuurwerk op het veld, verloor Groningen twee dagen later met 2-3 van Ajax. Vorige week kreeg de ploeg van Dennis van der Ree een nieuwe dreun te verwerken. Vitesse vernederde Groningen door met 6-0 naar huis te sturen. Slechts eenmaal wist Groningen in 2023 te winnen. Dat was eind februari toen Excelsior met 3-0 klop kreeg.

Aan de laatste twee ontmoetingen in Groningen heeft Sparta goede herinneringen. In 2021 speelde de Kasteelheren, toen nog vanwege het coronavirus, ook nog in een leeg stadion. Abdou Harroui opende met een schitterende goal de score, waarna Tom Beugelsdijk voor de 0-2 tekende. Uiteindelijk eindigde het in 1-2. Dat werd het vorig seizoen ook toen Arno Verschueren en Lennart Thy de doelpunten maakten. Mede door die zege, één week voor het einde van het seizoen, bleef Sparta in de Eredivisie. Eerder dit seizoen kwam Sparta nog wel op achterstand tegen Groningen, maar een kopbal van Sven Mijnans en een benutte strafschop vlak voor tijd van Vito van Crooij brachten Sparta naar een 2-1 zege.

Bij Groningen zien we met Laros Duarte een oud-Spartaan deel uit maken van de selectie. De middenvelder kwam bij Sparta tot 60 wedstrijden in het eerste elftal. Ook Jetro Willems, de jongste debutant bij Sparta, speelt momenteel bij Groningen. Verder staat er met Michael Verrips nog een oud-Spartaan onder contract bij de club uit het hoge noorden.

Mike Eerdhuijzen keert weer terug van een schorsing, waardoor Sparta beschikt over een fitte selectie.