Home » Sparta op 7 april

Sparta op 7 april

06 april 2018 - 20:30

In de lange Sparta-geschiedenis is de speeldatum van 7 april een bijna onbeschreven blad. Het duurde in het betaalde voetbal meer dan 60 jaar voordat we een thuiswedstrijd konden noteren. Sterker nog, pas in 2017 ontvingen we op deze 7e april een tegenstander op het Kasteel. Het was de nabije buur Excelsior, die de eerste voetsporen op het Spartaanse veld zette. Zoals gebruikelijk in de laatste tien jaar in de ontmoetingen met de veronderstelde ‘kleinere’ stadgenoot leverde dat Sparta geen overwinning op.

Door een eigen doelpunt van Koolwijk kwam Sparta na 10 minuten wel op voorsprong. Een kwartier later werd het gelijk toen Mattheij een corner terug legde waarna de kleine Hasselbaink te midden van langere verdedigers binnen kopte. Net voor rust sloeg Excelsior nogmaals toe via een snelle counter. Van Duinen bracht de snelle Elbers in positie die iedereen zijn hielen liet zien en ook Kortmit kansloos liet. Op bijna identieke wijze werd het enkele minuten na de pauze 1-3 door weer Hasselbaink. Het doelpunt in de slotfase van Pušić kwam te laat.

Leverde de competitie dus maar een wedstrijd op, in de beker vonden we nog een partij op 7 april, en weer tegen een stadgenoot. In 1996 kwam op eerste paasdag Feyenoord op bezoek in de halve finale. In een memorabele wedstrijd hield Sparta de bezoekers uit Zuid goed in bedwang, hoewel zij toch aantraden met spelers als Van Bronckhorst, Koeman, Bosz, Larsson, Taument en Van Gastel. Het gaf nauwelijks kansen weg aan en was zelfs steeds dreigend. Halverwege de eerste helft leek de alsmaar sleurende Van der Laan Sparta op voorsprong te brengen maar de grensrechter vlagde ten onrechte voor buitenspel omdat hij de van de doellijn weglopende Heus niet had gezien. Grotere kansen vielen niet te noteren zodat het uitliep op een verlenging. Een goede kopbal van Van der Hoeven werd nog gekeerd. Na 18 minuten brachten de broers De Nooijer het Kasteel in extase: Gérard gaf een diepe bal door het midden op Dennis die sneller was dan Schuiteman en De Goeij van een meter of 15 kansloos liet. Het bleef nog lang onrustig op het Kasteel.