Home » Sparta na penaltyserie naar finale in play-offs

Sparta na penaltyserie naar finale in play-offs

04 juni 2023 - 21:27

Sparta Rotterdam heeft zich vanavond geplaatst voor de finale van de play-offs. Nadat de Kasteelheren afgelopen donderdag al met 1-2 wonnen van FC Utrecht, trok het na een thriller aan het langste eind. Nick Olij eiste met twee gestopte strafschoppen de heldenrol op in de penaltyserie.

Drie dagen geleden wist Sparta in een spektakelstuk te winnen van FC Utrecht. Hoewel Sparta zeker niet de bovenliggende partij was in de Domstad, won het met 1-2. Daardoor begon Sparta met een goede uitgangspositie aan de return. Mica Pinto en Jonathan de Guzmán vielen donderdag geblesseerd uit. Het duo was niet fit genoeg om vanavond aan de aftrap te verschijnen en begon op de bank. Aaron Meijers was de logische vervanger van Pinto, terwijl Younes Namli ook aan de aftrap verscheen.

Wie dacht dat FC Utrecht vanaf minuut één direct ging stormen op het doel van Nick Olij, kwam bedrogen uit. Hoewel de bezoekers een zege nodig hadden, namen zij niet te veel risico’s. Sparta kreeg de bal en nam het initiatief. Na acht minuten zorgde dat voor een enorme kans. Een scherpe voorzet van Younes Namli werd door niemand aangeraakt, maar ging op de paal. Hierna werd de bal voorgegeven, waarna Tobias Lauritsen volledig vrijstaand kon koppen. De Noor raakte echter de andere paal. Zo liet Sparta een grote kans onbenut, maar was het wel veel beter. Koki Saito kreeg nog een serieuze kans, maar schoot recht op Utrecht-doelman Vasilis Barkas af. Even later kopte Bart Vriends uit een vrije trap naast.

Tien minuten later was Sparta een stuk dichter bij de openingstreffer uit opnieuw een vrije trap. Vito van Crooij legde de bal ditmaal op het hoofd van Lauritsen, maar hij kopte recht op Barkas af. Utrecht had tot dan toe niets laten zien, maar kreeg na ruim een halfuur haar eerste kans. Topscorer Anastasios Douvikas draaide zich goed vrij, maar schoot over. Luttele minuten later was Sander van de Streek kansrijk uit een voorzet van Bart Ramselaar. Zijn poging had echter te weinig kracht, waardoor Olij kon redden. Tussendoor dacht Saito nog de 1-0 te maken, maar zijn schot, die van richting werd veranderd, ging een paar centimeter naast. Hierdoor drukte Sparta het verschil in het veld niet uit op het scorebord en wachtte een spannende tweede helft.

Die tweede helft begon met een kansje voor Lauritsen, die over schoot. Ook Namli mocht in de openingsfase van het tweede bedrijf aanleggen voor een schot, maar ook hij kreeg de bal niet tussen de palen. Na 55 minuten was het wel raak voor Sparta. Shurandy Sambo worstelde zich langs zijn tegenstander en gaf voor. De kopbal van Lauritsen werd van dichtbij door Van Crooij binnen getikt. Dankzij VAR Joey Kooij ging er echter een streep door de 1-0. Hij riep scheidsrechter Jochem Kamphuis naar de kant voor een lichte overtreding van Sambo. Kamphuis ging in Kooij mee en keurde de goal af. Daardoor bleef de beslissing in de wedstrijd uit, al heerste er geen moment het gevoel dat Sparta bang hoefde te zijn voor Utrecht. De Domstedelingen speelden heel weinig klaar en maakten totaal geen aanstalten op een goal. Toch hoefde de bal maar één keer goed te vallen voor Utrecht.

Met nog twintig minuten te gaan moest Maurice Steijn zijn eerste wissel toepassen. Mike Eerdhuijzen, die goed speelde, moest er geblesseerd af. Adil Auassar was zijn vervanger. Ook in de tien minuten daarna was er weinig aan de hand voor Sparta, dat eenvoudig stand hield. Tien minuten voor tijd viel echter uit het niets alsnog de 0-1. Can Bozdogan verlengde een voorzet, waarna Nick Viergever bij de tweede paal de 0-1 binnen schoot. Twee minuten later was Utrecht ook dicht bij de 0-2. Invaller Taylor Booth kreeg de bal voor zijn voeten, maar Olij ranselde zijn schot uit het doel. Utrecht werd plots de betere op Het Kasteel en drong Sparta achteruit. Toch bleven meer kansen voor de ploeg van trainer Michael Silberbauer uit. Het was zelfs Sparta dat uit een gevaarlijke hoekschop van Van Crooij bijna scoorde.

In de tien minuten durende blessuretijd was het toch weer Sparta dat het meeste op zoek ging naar een doelpunt. Dirk Abels kreeg daarin nog een schietkans, maar zag zijn inzet over het doel van Barkas gaan. De druk van Sparta hield wel aan, maar de 1-1 viel niet meer in de reguliere speeltijd, waardoor we gingen verlengen. In die verlenging was er al snel een serieuze kans voor Sparta. Van Crooij kon na een fraaie actie schieten, maar zag Barkas knap redden. Jonathan de Guzmán had na een schitterende steekpass van Arno Verschueren ook nog de 1-1 op zijn schoen, maar zag Barkas zijn poging pareren. Ook in het tweede deel van de verlenging was Sparta de betere partij. Daarin was er een goede kopkans voor Verschueren, maar die was voor Barkas. In de slotfase van de tweede helft was het toch Utrecht dat op jacht ging naar de winnende. Dost kreeg daarbij de beste kopkans, maar knikte over. Twee minuten voor het einde moest Olij nog aan de bak, op het afstandsschot van Bozdogan. Die keerde de goalie goed. In de blessuretijd leek Sparta toch nog op weg naar de finale. Joshua Kitolano zette de aanval zelf op, kreeg de bal terug van De Guzmán, maar zag Barkas half redden. Via Hidde ter Avest en de paal bleef de 2-1 echter op miraculeuze wijze uit.

Daardoor moesten strafschoppen de doorslag geven. Daarin bleven beide teams lang foutloos. Van Crooij, Verschueren en Abels maakten de eerste drie voor Sparta, terwijl ook Utrecht alle drie haar strafschoppen scoorde. Kitolano maakte vervolgens de vierde strafschop voor Sparta, waarna Olij de penalty van Luuk Brouwers keerde. Daardoor had Adil Auassar Sparta naar de finale kunnen schieten, maar zijn inzet ging over. Vervolgens trok Bozdogan de stand gelijk. Hierdoor volgde een verlenging in de strafschoppenserie , die voor Sparta goed begon met een rake knal van Shurandy Sambo. Het zou dankzij Olij de laatste strafschop van Sparta zijn. De goalie keerde de zesde Utrechtse penalty, die werd genomen door Mike van der Hoorn. Daardoor gaat Sparta naar de finale!

Olij pakt dus de heldenrol met twee gekeerde strafschoppen. Sparta heeft maar kort de tijd om bij te komen van deze penaltyserie. Donderdag begint op Het Kasteel de finale tegen FC Twente, waarna zondag in Enschede de beslissing valt.