fbpx
Home » Sparta verbindende factor: John van Deursen en Joop Munne ontmoeten elkaar na 60 jaar weer op Het Kasteel

Sparta verbindende factor: John van Deursen en Joop Munne ontmoeten elkaar na 60 jaar weer op Het Kasteel

01 oktober 2021 - 11:41

Dat Sparta Rotterdam een verbindende factor is in vele vriendschappen en families was al langer bekend, maar ook oude vriendschappen kunnen herleven op Het Kasteel. Sparta-supporter John van Deursen (76) kocht dit seizoen zijn 65e seizoenkaart. Het Algemeen Dagblad schreef hier een mooi artikel over en Joop Munne las dit artikel in de krant. Joop herkende zijn jeugdvriend John gelijk. De twee boezemvrienden waren in hun jeugdjaren goed bevriend, maar door verhuizingen en gezinsuitbreidingen verloren de twee elkaar uit het oog. Joop belde naar het kantoor van Sparta om te vragen of hij in contact kon komen met John. Stichting De Betrokken Spartaan regelde een ontmoeting. En daar zaten ze dan – 60 jaar later – in de bestuurskamer van Sparta Rotterdam: John en Joop herenigd als boezemvrienden.

John over het weerzien met zijn vriend Joop: ‘Het is schitterend dat ik via Sparta nu weer contact heb gekregen met een dierbare jeugdvriend, waar ik vroeger veel mee heb gevoetbald. Ik speelde vroeger in de jeugd van Sparta en Joop in de jeugd van Excelsior, maar we waren altijd hele goede vrienden. Ik ben erg blij dat we elkaar nu hier hebben getroffen’, besluit John over het weerzien met Joop Munne.


John van Deursen (rechts) laat oude foto’s zien van zijn periode als jeugdspeler van Sparta.
De tijd waarin Joop Munne (links) als jeugdspeler bij Excelsior speelde.

John voor Sparta, Joop voor Excelsior

De twee woonden praktisch bij elkaar om de hoek in Kralingen. Iedereen was daar logischerwijs voor Excelsior, behalve John. Zijn vader was verantwoordelijk voor de horeca op Het Kasteel en toen John ook in de jeugd van Sparta ging spelen was het al snel duidelijk dat Sparta zijn grote liefde zal blijven: ’We woonden in Kralingen en al mijn vriendjes wilden met z’n allen naar Excelsior’, zegt Van Deursen. ,,Ik niet – ik was voor Sparta.” Ze konden mij niet overhalen, ook Joop niet. Ik zeg weleens: mijn vrouw en dochter zijn belangrijk, maar Sparta is dat bijna net zo.’’ Lachend: ,,Mijn vrouw begrijpt dat hoor. We zijn 54 jaar getrouwd.’’

Joop herinnert zijn tijd met John nog goed, want ook al speelden ze voor een andere club, ze waren vrienden: ‘We speelden vroeger heel veel op straat. Voetballen en soms een heel klein beetje kattenkwaad uithalen. Dat hoorde er gewoon bij. We hebben in de jeugd ook veel tegen elkaar gespeeld. Dat waren altijd super leuke wedstrijden, echte derby’s. Die strijd was mooi, maar na de wedstrijd liep je gebroederlijk samen huiswaarts. Ik koester warme herinneringen aan die tijd, daarom twijfelde ik geen moment toen ik het artikel over John’s supporterschap van Sparta in het Algemeen Dagblad zag staan. Ik herkende hem gelijk, hij was geen spat verandert. Ik wilde heel graag weten hoe het verder met hem ging. Dat De Betrokken Spartaan dit allemaal heeft geregeld voor ons, zegt veel over de warmte die voetbalclub Sparta uitstraalt. Het is super om John weer te zien en om weer even gezellig te kunnen bijpraten. Ik ben erg blij!’


John en Joop halen samen herinneringen op in de bestuurskamer van het Sparta Stadion