Home » Tiental Jong Sparta in extremis onderuit tegen Spakenburg

Tiental Jong Sparta in extremis onderuit tegen Spakenburg

20 april 2024 - 17:40

Jong Sparta Rotterdam heeft vanmiddag in een spektakelstuk tegen SV Spakenburg aan het kortste eind getrokken. Mede door een rode kaart van Delano Vianello verloren de Kasteelheren nipt met 1-2. De winnende goal viel pas diep in blessuretijd.

Met nog vijf wedstrijden voor de boeg heeft Jong Sparta alles in eigen hand om minstens in de top-9 te eindigen en zich daarmee te verzekeren van lijfsbehoud in de Betnation Divisie. Het programma naar het einde van het seizoen toe is echter niet makkelijk met daarin wedstrijden tegen onder meer Quick Boys, Katwijk en Spakenburg. Die laatste club, en tevens koploper, was vanmiddag de tegenstander. Trainer Jeff Stans wist op voorhand al dat hij moest sleutelen aan zijn elftal, omdat Dean Zandbergen vanmiddag geschorst was. Dano Lourens was zijn logische vervanger. Verder speelden ook Jay den Haan, Kjeld van den Hoek en Ayoni Santos. Dat ging ten kostte van Marvin Young, Giannino Vianello en Jorn Triep. Laatstgenoemde tekende gisteren zijn eerste profcontract, maar is de gehele week al niet helemaal fit.

In een leuke openingsfase kregen Spakenburg en Jong Sparta al direct een grote kans. De eerste was voor de bezoekers, waarbij Mukhtar Suleiman vanaf de linkerkant van het veld naar binnen kwam en rakelings over schoot. Eén minuut later bereikte Aymane Bais Ayoni Santos, maar de 18-jarige middenvelder kon niet genoeg kracht achter zijn inzet zetten om doelman Alessandro Damen te verschalken. Damen passeren lukte Mehmet Yüksel na vijf minuten spelen wel, maar hij kreeg de bal net niet tussen de palen, waardoor de 1-0 uitbleef. Het openingsdoelpunt viel drie minuten later aan de andere kant wel. Na een mooie Spakenburgse aanval haalde Koen Wesdorp net buiten het strafschopgebied uit. Zijn poging eindigde op de paal, maar rolde via de rug van doelman Dylan Tevreden tamelijk ongelukkig alsnog over de doellijn. Een snel antwoord van Jong Sparta volgde echter, want na tien minuten spelen stond het alweer 1-1. Ook hierbij was de doelman ongelukkig; Damen verwerkte een schot van Max de Ligt niet goed, waardoor Bais vanuit de rebound de stand gelijk trok.

Tekst gaat verder onder de foto. (Foto: Mischa Keemink)

Na een moeizame openingsfase werd het iets rustiger voor beide doelen. Toch waren er wel degelijk kansen, bijvoorbeeld voor Santos. De middenvelder schoot na goed voorbereidend werk van Dylan van Wageningen vanaf ruim twintig meter en zag Damen veel moeite hebben met zijn schot. Dat had de goalie een kleine tien minuten later ook met de inzet van Yüksel, maar beide keren voorkwam hij wel de 2-1. Een halve minuut later leek Yüksel Damen wel te kloppen, maar daalde zijn schot net te laat, waardoor een Spartaanse voorsprong uitbleef. Spakenburg had dan al een lange tijd weinig van zich laten zien, maar ging na 35 minuten spelen bijna opnieuw aan de leiding. Nick Verhagen legde de bal klaar voor Wimilio Vink, maar diens schot ging over het doel van Tevreden. Daarvoor ontsnapte Spakenburg al aan een achterstand toen Floris van der Linden de bal cadeau deed aan Bais. De aanvaller stuitte op de voet van Damen, die op slag van rust nog een fraaie redding in huis had. Ditmaal hield hij met een prima reflex Yüksel van scoren af.

Daardoor bleef het bij 1-1 na een vermakelijke eerste helft, waarin er voor Jong Sparta misschien wel meer in had gezeten. Na de rust was er opnieuw al snel een mogelijkheid voor Spakenburg. Ditmaal was het Verhagen die de trekker erover haalde, maar niet op doel schoot. Vervolgens stond er voor Jong Sparta een zware tweede helft te wachten, want Delano Vianello liep na iets meer dan vijftig minuten spelen tegen zijn tweede gele kaart aan. Met één man meer, drong Spakenburg Jong Sparta verder naar achter en kreeg het al snel een enorme kans. Wesdorp, de maker van de 0-1, kopieerde bijna zijn goal. Opnieuw haalde hij buiten het strafschopgebied uit en ook opnieuw raakte de middenvelder het aluminium en Tevreden. Dit keer was het de lat die voor Jong Sparta redding bracht, waarna de bal net als bij zijn eerste goal tegen de rug van Tevreden aan ging. Wonderbaarlijk genoeg liep het nu met een sisser af. Wel hield de druk van Spakenburg aan, dat via Sam van Huffel opnieuw een grote kans op de 1-2 kreeg. Tevreden stond echter zijn mannetje en tikte zijn poging uit de hoek.

Jong Sparta kwam maar sporadisch over de middenlijn, maar leek een kwartier voor tijd plots op weg naar de 2-1. Dano Lourens was doorgebroken en kon schieten, Damen pareerde echter zijn inzet. Het was een van de weinige kansen in de tweede helft voor Jong Sparta, waarin het na de rode kaart vooral tegenhouden was. Ahmed el Azzouti had vijf minuten voor de officiële speeltijd de kans op de 1-2, maar schoot oog in oog met Tevreden naast. Bij het ingaan van de acht minuten blessuretijd scoorde El Azzouti wel, maar ging de vlag omhoog voor buitenspel. In diezelfde minuut had Yüksel aan de andere kant nog de 2-1 op zijn schoen, maar stuitte hij op Damen. De 1-2, die heel de tweede helft in de lucht hing, viel na 94 minuten spelen alsnog. Invaller Tobias Kleijweg kopte de bal op doel, waarna El Azzouti van dichtbij binnen tikte: 2-1. Trainer Jeff Stans was echter overtuigd van buitenspel en liet dat blijken ook. Daardoor kreeg de oefenmeester in korte tijd twee keer geel en mocht hij vertrekken. Zonder Stans op de bank bleef een echte kans op de 2-2 in de slotfase uit. El Azzouti verzuimde zelfs de wedstrijd vroegtijdig te beslissen.

Voor het resultaat maakte dat echter geen verschil, want Jong Sparta verloor door een late Spakenburgse goal nipt van de Blauwen met 1-2. Als de rood-witten zijn bijgekomen van dit spektakelstuk wacht er over twee weken een uitwedstrijd tegen VV Katwijk.