fbpx
Home » Volgende stadsderby voor Sparta: Excelsior komt op bezoek

Volgende stadsderby voor Sparta: Excelsior komt op bezoek

16 februari 2024 - 15:14

Afgelopen zondag speelde Sparta nog de stadsderby tegen Feyenoord, maar inmiddels wacht er alweer een nieuwe derby voor de Kasteelheren. Excelsior komt zaterdagavond op bezoek. Op een uitverkocht Kasteel gaat de bal om 18.45 uur rollen.

Sparta wenste zich een betere start van 2024. Alhoewel de Rotterdammers nog begonnen met een zege in Sittard op Fortuna (0-2), wist het in de vier wedstrijden hierna niet meer te winnen. Op Het Kasteel moest Sparta genoegen nemen met een 0-2 nederlaag tegen Go Ahead Eagles en ook tegen laagvlieger RKC wisten de rood-witten geen zege te boeken. In Waalwijk eindigde het in een 1-1 gelijkspel. Twee weken geleden moest Sparta een nieuwe domper verwerken. Ondanks dat de formatie van trainer Jeroen Rijsdijk de bovenliggende partij was, verloor het met 0-2 van PEC Zwolle. Met diezelfde cijfers ging Sparta vorige week ook onderuit in de stadsderby tegen Feyenoord. Daardoor is de Kasteelclub uit het linkerrijtje gevallen en staat het nu tiende.

Wat verder op de ranglijst vinden we Excelsior terug. De ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen schoot bij de start van het seizoen uit de startblokken met zeges op N.E.C. (3-4), sc Heerenveen (0-3) en Sparta (2-1). Hierna kende Excelsior echter een mindere periode, waarin er verrassend verloren werd van PEC Zwolle (2-4) en FC Volendam (3-1). Na de winterstop wist Excelsior haar vierde zege van het seizoen te boeken. Dat gebeurde tegen Heerenveen, dat in haar eigen Van Donge & De Roo Stadion met 3-0 verslagen werd. Na een 1-1 gelijkspel tegen FC Utrecht, incasseerde Excelsior toch weer twee nederlagen in de afgelopen weken. Eerst bleek Almere City met 2-1 te sterk, waarna FC Twente vorige week al binnen een kwartier met 0-3 voorstond. Dat was uiteindelijk ook de eindstand in Kralingen. Excelsior zakte daardoor naar de 15e stek.

Iets meer dan één jaar geleden wist Sparta na zestien jaar weer eens te winnen van Excelsior. Lang stond het 0-0 op een kolkend Kasteel, maar Joshua Kitolano werd in de blessuretijd de matchwinnaar. Na doorkoppen van Tobias Lauritsen maakte de middenvelder de enige goal. In de zes edities hiervoor op Het Kasteel verloor Sparta driemaal en speelde het ook drie keer gelijk. Eerder dit seizoen hield Sparta ook niks over aan een ontmoeting met Excelsior. Jonathan de Guzmán zorgde nog wel voor een Spartaanse voorsprong, maar Troy Parrott schoot Excelsior in extremis naar de drie punten.

Bij Excelsior speelt er in Kenzo Goudmijn een speler met een verleden bij Sparta. In het seizoen 2021/2022 werd de middenvelder door AZ verhuurd aan de Kasteelheren. In een halfjaar tijd kwam Goudmijn tot twaalf wedstrijden in het rood-wit.

Joshua Kitolano is na afloop de matchwinnaar na zijn winnende goal tegen Excelsior. (Foto: Carla Vos)