Home » Zinderend slot in Almere zorgt voor drie Spartaanse punten

Zinderend slot in Almere zorgt voor drie Spartaanse punten

13 april 2024 - 22:57

Het is een ontmoeting tussen de jongste en oudste betaalvoetbalclub van Nederland. Almere City FC, opgericht in 2001 en in het betaald voetbal sinds 2005 (eerst als FC Omniworld), tegen Sparta Rotterdam, opgericht in 1888 en betaald voetbal sinds 1954. Het is ook het duel waarin Almere City FC kan jagen op een record van Sparta. De Rotterdammers speelden begin jaren ’90 maarliefst acht duels op rij gelijk. De club van Alex Pastoor staat nu op zes en kan tegen Sparta op zeven gelijke spelen op rij komen.

Bij Sparta is winst prioriteit om deelname aan de play-offs voor een Europees ticket af te dwingen. De Kasteelclub staat op de negende plaats en die positie geeft recht op play-offs nu duidelijk is dat zowel Feyenoord als N.E.C. bij de top 8 gaan eindigen. Trainer Jeroen Rijsdijk van Sparta kan daarom verheugd zijn dat Tobias Lauritsen deze week weer kon aansluiten bij de A-selectie en zelfs in de basis begon in Almere.

In de 5e minuut was het al gelijk de voorsprong voor Almere City FC. Yoann Cathline kon er na balverlies van Shunsuke Mito aan de linkerkant vandoor gaan en schoot in de korte hoek binnen. Pas na 14 minuten spelen kreeg Sparta de eerste serieuze kans van de wedstrijd. Bart Vriends was net even de bal kwijt op de vijfmeter lijn waardoor hij een seconde te kort kwam om de bal achter Radlinger te schieten. Het was het startschot voor meer Spartaans afvuren op het Almere-doel. Metinho haalde een minuut later snoeihard uit, maar Radlinger was net op tijd in de hoek. In de 19e minuut kwam Sparta terecht op gelijke hoogte. Een goede uittrap van Nick Olij werd door Shunsuke Mito meegegeven aan Said Bakari. De rechtsback ging razendsnel het strafschopgebied in en lag de bal panklaar voor Tobias Lauritsen die de 1-1 achter Radlinger schoot.

In de 38e minuut ging Koki Saito aan de linkerkant op avontuur en hij gaf de bal aan Djevencio van der Kust. De international van Suriname schoot de bal snoeihard in de bovenhoek en het uitvak zong de linksback toe. Alex Pastoor had daarna redenen tot wisselen in zijn basiself maar dat had in de eerste helft geen succes en bracht geen verandering in de 1-2 stand die tot de rust op het scorebord bleef staan.

Dat de voormalig Sparta-trainer niet tevreden was over zijn eigen ploeg bleek wel toen hij in de rust ook Pena wisselde voor Joey Jacobs. Sparta kreeg in de beginfase van de tweede helft wel te maken met druk van de thuisclub, maar kwam niet in gevaar in die eerste fase van de tweede helft. Na een kwartier spelen kreeg Shunsuke Mito het weer op zijn heupen en slalomde hij richting strafschopgebied van Almere. Zijn schot met links ging echter over het doel van Almere.

Met nog iets minder dan twintig minuten te spelen begon Almere toch af en toe bloed te ruiken en ging het op jacht naar de gelijkmaker. Sparta liep in deze fase meer achter de Polderbewoners aan dat het van plan was en ook Nick Olij moest enkele malen paraat staan. Pastoor bracht ook Jason van Duiven en Kornelius Hansen in. Dat tekende de aanvallende intenties voor het slotoffensief. Dat bracht bijna succes in de 80e minuut toen Robinet de bal van dichtbij richting het Sparta-doel kon koppen. Zijn poging ging echter over.

In de 87e minuut was het echter wel raak voor Almere. Nu was Thomas Robinet wel bij de les en schoot hij de voorzet vanaf de linkerkant achter Nick Olij. Het was echter een minuut later weer 2-3 voor Sparta. Het was ineens de wereld op zijn kop in Almere. Arno Verschueren was de doelpuntenmaker voor de groen-witten uit Rotterdam in het Ode aan de Stad-tenue. Jeroen Rijsdijk bracht direct Rick Meissen als extra slot op de deur. Hij verving Koki Saito die zich leeg had gespeeld.

De overwinning kwam daarna niet meer in gevaar en zo pakt Sparta de drie enorm belangrijke punten waardoor het zicht op deelname aan de play-offs binnen bereik blijft. Over twee weken wordt de competitie hervat voor het laatste blok van vier wedstrijden. Sparta speelt op zondag 28 april de thuiswedstrijd tegen FC Volendam.

Feest met de 350 meegereisde Spartanen (Foto:Pro Shots)