Home » ADO bekert verder na winst op Sparta

ADO bekert verder na winst op Sparta

20 december 2023 - 20:38

Sparta Rotterdam sloot het jaar 2023 vanavond af in de Hofstad. In de strijd om een plaats in de 1/8e finale van de TOTO KNVB Beker ging het op bezoek bij ADO Den Haag. De Hagenaars maken een prima seizoen door en zijn volop in de race voor promotie naar de Eredivisie. Sparta heeft een aantal personele problemen met onder andere blessures bij Bart Vriends, Agustin Anello, Pelle Clement en Koki Saito. Daar kwam deze week ook nog een schorsing bij van rechtsachter Said Bakari. Dat bood ruimte voor het debuut van Sergi Rosanas, die zijn plek in de defensie overnam.

ADO Den Haag kwam flitsend uit de startblokken en slecht wegwerken door de defensie van Sparta kwam de Rotterdammers al na vijf minuten duur te staan. Daryl van Mieghem schoot de openingstreffer achter Nick Olij. In het kwartier dat volgde had Sparta de zaken niet echt op orde en stond het regelmatig onder druk van ADO. Nick Olij moest nog twee keer reddend optreden om te voorkomen dat de thuisclub al direct een grotere voorsprong zou opbouwen. In de twintigste minuut kreeg Tijs Velthuis een tikje en moest aan een bloedend hoofd behandeld worden. De verdediger kon de wedstrijd wel vervolgen. Op slag van een half uur speeltijd had ADO de grootste mogelijkheid om de 2-0 te maken. Via de paal en Olij werd erger voorkomen, maar het spelbeeld werd wel duidelijk. Sparta had enorme moeite om ADO onder controle te krijgen.

De eerste bal op doel van Sparta kwam in de 31e minuut. Uit een voorzet van Django Warmerdam kopte Tobias Lauritsen in de handen van Nick Olij. Dat Sparta het defensief lastig had bleef ook uit de twee gele kaarten voor de rood-witten in de eerste helft. Eerst ging Tijs Velthuis in het boekje van scheidsrechter Ingmar Oostrom, al snel gevolgd door Django Warmerdam die een veelbelovende aanval onderbrak net buiten het strafschopgebied.

De tweede helft begon ADO met drie wijzigingen in het team, waarschijnlijk mede ingegeven door het feit dat de Keuken Kampioen Divisie nog een speelronde heeft komend weekeinde en ADO er veel aan is gelegen om nog drie punten toe te voegen voor de winterstop. Jeroen Rijsdijk wisselde alleen Sergi Rosanas in de rust. Hij werd vervangen door Rayvien Rosario. Na tien minuten spelen in de tweede helft de eerste mogelijkheid voor Sparta. Uit een vrije trap kopte Verschueren op het dak van het doel van oud-Spartaan Tim Coremans. Sparta kwam sowieso wat beter in het spel, Rosario schoot in de 57e minuut snoeihard, maar wel rakelings naast.

Met nog een kleine twintig minuten te spelen had Djevencio van der Kust de gelijkmaker op zijn schoen na een prima aanval van Sparta. Zijn schot ging echter over. Sparta wisselde direct na deze mogelijkheid twee spelers. De Guzman en Warmerdam werden vervangen door Jesse Bal en Metinho. Gesteund door een fanatiek en uitverkocht uitvak van 500 Spartanen ging Sparta actief op zoek naar de gelijkmaker. Sparta kreeg vlak na die dubbele wissel wel nog een domper te verwerken omdat Camiel Neghli naar zijn hamstring greep en vervangen moest worden door Dean Zandbergen.

De succesvolle eerste seizoenshelft, waarin Sparta een zevende plaats opeiste, had zijn tol op de selectiemogelijkheden van Sparta’s technische staf. Op de reservebank zaten behalve twee reservekeepers alleen nog Pedro Aleman, twee eigen jeugdspelers Jorn Triep en Max de Ligt. Mike Eerdhuijzen is weer bij de selectie, maar met hem werd logischerwijs nog voorzichtig omgesprongen na zijn lange afwezigheid.

Met doelman Nick Olij als een volleerde libero ging Sparta in de slotfase nog op jacht naar de gelijkmaker, maar in de 88e minuut maakte ADO een einde aan de illusie van Sparta. Ideho schoot de bal fraai in de bovenhoek en verzekerde een plaats in de loting voor de 1/8e finale voor ADO.