Home » VAR-ingreep kost twee punten in Emmen

VAR-ingreep kost twee punten in Emmen

05 maart 2021 - 22:01

Sparta Rotterdam is sinds de winterstop bezig aan een slechte reeks met slechts één overwinning in negen wedstrijden. De zo zorgvuldig opgebouwde buffer naar de onderste plaatsen zorgt ervoor dat er niet direct paniek in de tent slaat, maar nu de voorsprong op de onderste drie plaatsen aan het slinken is neemt de noodzaak tot het behalen van punten met de week toe.

Tegenstander FC Emmen won de laatste twee competitieduels (PEC Zwolle-thuis en FC Utrecht-uit) en heeft de zestiende plaats, die recht geeft op het spelen van Play-Offs weer in het vizier. Bij de formatie uit Drenthe begon Michael Verrips in de basis. De doelman speelde één wedstrijd voor de Kasteelheren en via onder andere MVV en KV Mechelen is hij nu neergestreken op de Oude Meerdijk. Paul Gladon, voormalig spits van Sparta en FC Dordrecht, begon op de bank.

De basisformatie van Sparta Rotterdam kende flink wat wijzigingen ten opzichte van vorige week. Michaël Heylen kon vanwege lichte blessures niet beginnen waardoor Tom Beugelsdijk naast Bart Vriends in het hart van de verdediging stond. Daarnaast begonnen Aaron Meijers (als vervanger van Mica Pinto, geblesseerd), Laros Duarte, Wouter Burger en Mario Engels aan de wedstrijd.

In de vierde minuut had FC Emmen de eerste grote kans van de wedstrijd. De voorzet vanaf de rechterkant kwam bij de geheel vrijstaande Adziç, zijn schot ging echter over. Sparta’s eerste mogelijkheid was na tien minuten spelen. Een kort genomen vrije trap kwam bij Laros Duarte, zijn schot van buiten het strafschopgebied werd gepakt door Michael Verrips.

Na die twee momenten was het rustig voor beide doelen. Deze fase duurde bijna 30 minuten totdat Emmen van zo’n 18 meter een schot afvuurde op Okoye. Die had daar geen moeite mee. Drie minuten later had Verrips wel moeite met een schot van Laros Duarte. Zoveel moeite zelfs dat het schot tergend langzaam over de doellijn verdween en Sparta op een 0-1 voorsprong kwam.

In de rust wisselde Dick Lukkien in het team van Emmen. Adzic bleef in de kleedkamer achter ten faveure van oud-Spartaan Paul Gladon. Sparta had direct na rust al de mogelijkheid om de 0-2 te maken. Na een prima actie van Harroui aan de rechterkant kon Engels door op Verrips. De Spartaanse spits schoot echter vol op het lichaam van de doelman. In de rebound schoot Laros Duarte nog, dit keer pakte Verrips wel.

Na precies een uur spelen kwam FC Emmen bijna op gelijke hoogte. Michael de Leeuw schoot verwoestend hard, maar de bal ging via de paal terug het veld in. Een paar seconden later was Okoye attent op een schot van Peña.

In de 73e minuut een vrije trap van Emmen op de rand van het strafschopgebied. Cavlan schoot de bal richting de bovenhoek, maar Okoye was al onderweg naar de kruising om de bal tot corner te verwerken. Ongeveer tien minuten voor tijd mocht doelman Verrips op het veld blijven staan na een charge op de rand van het strafschopgebied. Makkelie nam de tijd om een afweging te maken of dit geel of rood waard was, waarschijnlijk wachtend op het oordeel uit Zeist besloot hij een gele kaart te geven aan de Emmen-doelman. De vrije trap die volgde was hard, maar niet succesvol.

Tot in de blessuretijd was er niet veel aan de hand en leek Sparta op weg naar een overwinning in Drenthe. Tot Danny Makkelie door de VAR naar de zijkant werd geroepen voor een handsbal van Auassar in het strafschopgebied. Waar de arbiter in het veld niets van een penalty moest weten en bij de protesten resoluut met gele kaarten strooide moest hij toch naar het videoschermpje lopen. Na alle slow-motions besloot hij tot een penalty voor de thuisclub. Michael de Leeuw ging achter de bal staan en schoot de gelijkmaker binnen waarna de wedstrijd erop zat.

Sparta gaat dus met een punt terug naar Rotterdam en zal dinsdag in Venlo moeten presteren tijdens de inhaalwedstrijd die nog op het programma staat.