Home » Jong Sparta verslaat diep in blessuretijd Katwijk

Jong Sparta verslaat diep in blessuretijd Katwijk

04 mei 2024 - 16:56

Jong Sparta Rotterdam heeft vanmiddag in een bizar spektakelstuk met 3-4 gewonnen van Katwijk. Tot in de 90e minuut stonden de Rotterdammers met 3-2 achter, maar dankzij doelpunten in blessuretijd van Dano Lourens en Jaïr Haakmat namen de Kasteelheren de drie punten toch mee de bus in.

Het lijkt een spannende ontknoping te gaan worden in de Betnation Divisie voor Jong Sparta, dat met een achtste plaats vier wedstrijden voor het einde virtueel veilig is. De Rotterdammers moeten bij de eerste negen eindigen, terwijl de voorsprong op nummer tien HHC Hardenberg voorafgaand aan speelronde 31 slechts één punt bedraagt. Vanmiddag nam Jeff Stans geen plaats op de bank. De hoofdtrainer is geschorst, nadat hij in de vorige wedstrijd tegen Spakenburg twee keer geel kreeg. Assistent-trainer Fouzi Mesaoudi nam daardoor de honneurs waar. Verder ontbrak vanwege diezelfde reden ook aanvoerder Delano Vianello. Jorn Triep was zijn vervanger, terwijl Max de Ligt de aanvoerdersband om zijn arm droeg. Verder zagen we nog vijf wijzigingen bij Jong Sparta in vergelijking met twee weken geleden. Dat kwam mede doordat doelman Kaylen Reitmaier en Rayvien Rosario weer terugkeerde van het eerste elftal. Rosario verving daarmee de geblesseerde Aymane Bais. Daarnaast verschenen Marvin Young en Giannino Vianello weer op de back-posities, wat ten kostte ging van Jay den Haan en Kjeld van den Hoek. Tot slot kreeg Jesse Bal de voorkeur boven Dano Lourens.

Voor Katwijk is er weinig meer om voor te spelen. De regerend landskampioen is al uitgeschakeld in de titelrace en kan daardoor vrijuit voetballen. Dat leidde na vijf minuten al tot de 1-0. Rick van der Meer bereikte Bart Sinteur, die de bal vanaf de achterlijn slim teruglegde op Sietse Brandsma. De aanvalsleider van Katwijk stond helemaal vrij, en kon met een eenvoudig schot voor de 1-0 tekenen. Het zou niet de enige kans zijn geweest voor Katwijk, dat in de openingsfase heer en meester was. Zo kwam Matthijs Hardijk een teenlengte te kort om een voorzet van Joey Ravensbergen binnen te glijden en schoot Paul Kok binnen het vijfmetergebied hoog over. De beste kans in de eerste twintig minuten was misschien wel voor Robin Schulte, die de bal op een presenteerblaadje kreeg van Ruben Doesburg. Verrassend genoeg schoot de middenvelder van dichtbij naast.

Tekst gaat verder onder de foto. (Foto: Pro Shots)

Jong Sparta had het ontzettend moeilijk en kon de bal nauwelijks in de ploeg houden. Na twintig minuten tekenden de mannen in het paars tegen de verhouding in toch voor de 1-1. Dat was voornamelijk te danken aan Jesse Bal, die zich in de punt van de aanval breed maakte en handig wegdraaide bij Kok. Vervolgens hield de spits het overzicht en bood hij Mehmet Yüksel een niet te missen kans, die dan ook de 1-1 op het scorebord zette. Voor een omslag in de wedstrijd zorgde dat niet. Katwijk bleef de betere en zette via Sinteur en Hardijk doelman Kaylen Reitmaier aan het werk. Beide keren trad de Duitser handelend op. Drie minuten later leek Reitmaier wel geklopt, toen Brandsma uit een hoekschop vogelvrij kon binnen koppen. De spits werkte de bal met een stuit echter over. Hierna keerde de rust even terug op Sportpark De Krom, na een bewogen halfuur. Jong Sparta kwam beter in de wedstrijd en kreeg via Rayvien Rosario een serieuze kans. Van der Meer deed de bal zomaar cadeau aan de aanvaller, die naast schoot. Van Katwijk hadden we dan al even niks gezien, maar op slag van rust sloegen de gastheren toch nog toe. Des Kunst kreeg de bal pardoes voor zijn voeten, twijfelde niet, en vond met een vuurpijl de verre hoek: 2-1. Toch had het antwoordt van Jong Sparta nog voor de rust kunnen komen. Jorn Triep schoot uit de draai, maar zijn inzet werd gekeerd door Mark de Vries.

Daardoor ging Katwijk, op basis van het eerste halfuur, terecht met een voorsprong aan de thee en mocht Jong Sparta van geluk spreken dat het nog in de wedstrijd zat. In de tweede helft zagen we een beduidend beter Jong Sparta, dat via Yüksel al snel een kans op de 2-2 kreeg. De doelpuntenmaker kwam vanaf de rechterkant van het veld naar binnen, maar krulde de bal naast. Tien minuten later leed diezelfde actie bij Rosario wel tot succes. De linksbuiten kreeg daardoor de bal voor zijn favoriete rechter en krulde hem fraai in de rechterbovenhoek: 2-2. Die gelijkmaker was niet onverdiend, want Katwijk was tot dan toe niet veel verder gekomen dan een poging van Brandsma. Jong Sparta was in het tweede bedrijf de betere en kreeg via Yüksel en Ayoni Santos meer kansen. Eerst hield De Vries het duo knap van scoren af, waarna Santos twee minuten later de lat raakte. Aan de andere kant werd Reitmaier nog aan het werk gezet door Jaymillio Pinas.

Het was wel de aanzet naar meer dreiging van Katwijk richting het Spartaanse doel. Zo moest Reitmaier zich echt strekken op een vrije trap van Van der Meer, die op weg leek naar de kruising. In de 83e minuut was de doelman alsnog verslagen. Een verre inworp van Katwijk schoot helemaal door tot aan de tweede paal, waar Pinas stond. De aanvaller nam de bal vol op zijn pantoffel en zorgde daarmee voor de 3-2. De beslissing in de wedstrijd was dat niet, want twee minuten later kreeg Levi Bouwense een rode kaart. De voormalig jeugdspeler van Sparta haalde de doorgebroken Dean Zandbergen neer en mocht vertrekken. Uit de daaropvolgende vrije trap was Luuk Admiraal direct dicht bij de 3-3, maar dat werd voorkomen door De Vries. Bij de start van de acht minuten blessuretijd viel die gelijkmaker echter alsnog. De ene invaller Jay den Haan, vond de andere invaller; Dano Lourens, die van dichtbij zijn tiende van het seizoen maakte. Jong Sparta wilde echter meer en kreeg in de 97e minuut ook nog waar het naar zocht. Jaïr Haakmat kroonde zich tot matchwinnaar door uit een hoekschop de 3-4 binnen te koppen.

Hiermee pakte Jong Sparta drie hele belangrijke punten in de strijd om lijfsbehoud in de Betnation Divisie. Door dat zinderende slot vinden we de Rotterdammers terug op plaats zeven met één punt voorsprong op Jong Almere.