Tips sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief schrijven kan lastig zijn, het is namelijk een belangrijke brief voor het zoeken naar een baan. Je moet jezelf zien te verkopen/promoten aan een werkgever en daarom ga je bij deze brief vooral dieper in op jouw kennis, werkervaring en vaardigheden. Wat is jouw toegevoegde waarde voor hen?

Hieronder vind je tips voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief.

Opbouw sollicitatiebrief

De opbouw van een sollicitatiebrief bevat de volgende punten

  • Adres werkgever
  • Onderwerp
  • Inleiding
  • Argumentatie
  • Afsluiting
  • Ondertekening
  • E-mailadres
  • Bijlage

 

Aanpassen aan de vacature

Lees de tekst van de vacature goed door en noteer alle functie-eisen. Kies een aantal belangrijk eisen en laat deze terugkomen in je sollicitatiebrief en de rest zet je in je cv. Als jij je aansluit bij de bewoording van de vacature kan je echt laten zien de werkgever te begrijpen.

Actieve zinnen

Door actieve zinnen te gebruiken maak je jouw verhaal krachtig en levendig. In een actieve zin voert het onderwerp de handeling uit en in een passieve zin ondergaat het onderwerp de handeling. Een passieve zin is vaak omslachtig en een beetje vaag. Het wordt ook als meer afstandelijk ervaren. Maak dus zoveel mogelijk gebruik van actieve zinnen!

Geen herhaling van je cv

Maak van de sollicitatiebrief geen herhaling van je cv, je mag wel kort iets noemen uit je cv wat relevant is voor de functie. Richt je brief vooral op het ‘waarom’. Waarom heb je gekozen voor die opleiding.

Adresseer aan de goede contactpersoon

Het klinkt logisch maar wel erg belangrijk. Geachte heer/mevrouw klinkt zo onpersoonlijk, richt je dus vooral op de contactpersoon die jouw brief gaat ontvangen. Staat er geen contactpersoon bij? Neem dan contact op met de werkgever om te achterhalen wie dit is.

Vertel waarom je enthousiast bent

Laat de werkgever weten waarom je zo enthousiast bent over deze baan en deze werkgever. Probeer dit ook te beargumenteren. Dit kan doormiddel van relevante cursussen of vrijwilligerswerk. Noem dus ervaringen die betrekking hebben op de functie. Voor een voorbeeld van een leuke en pakkende sollicitatiebrief klik hier.

Professioneel e-mailadres

Het klinkt misschien gek maar er wordt nog te vaak gebruik gemaakt van een 'lollig' e-mailadres en dat ziet er natuurlijk niet professioneel uit. Met je sollicitatiebrief wil je serieus genomen worden, dus zijn kleine dingen als dit wel erg belangrijk voor de uitstraling van je brief en dat jij als sollicitant serieus wordt genomen.

Controleer op taal- en spelfouten

Laat altijd je sollicitatiebrief controleren, door jezelf of het liefst door iemand anders. Taal- en spelfouten zien er erg onprofessioneel uit.

 

Hoe komt dit er dan uit te zien? Klik dan hier voor een voorbeeld sollicitatiebrief!

 

Klaar om te solliciteren? Klik dan hier!