Home » Sparta in blessuretijd ten onder in Volendam

Sparta in blessuretijd ten onder in Volendam

13 mei 2023 - 20:55

Sparta moest op de dag van de wedstrijd nog een last-minute wijziging doorvoeren in de gewenste basisopstelling. Trainer Maurice Steijn kon niet beschikken over Mica Pinto die vanwege een blessure niet in actie kon komen. Zijn plek werd ingenomen door Aaron Meijers. Verder had Sparta een compleet fitte selectie tot haar beschikking. Voor het eerst zat Dano Lourens bij de selectie van de Rotterdammers, de aanvaller begon het seizoen bij Sparta Onder 18 en na enkele wedstrijden bij Jong Sparta mocht hij vandaag met de spelersbus mee naar het palingdorp.

Na twee minuten spelen scoorde Koki Saito de openingstreffer van het duel, maar de grensrechter stak na het doelpunt zijn vlag omhoog voor buitenspel voorafgaand aan het doelpunt. Precies 180 tellen later was het dan wel raak voor Koki Saito. De Japanner kon vrij doorlopen op doelman Stankovic en schoot fraai binnen. De meeste dreiging ging in het eerste half uur uit van Sparta. De thuisclub kon er slechts een poging van Antonucci tegenover stellen, een schot in de handen van Nick Olij. In de 27e minuut was het wederom Koki op jacht naar een tweede goal, maar dit keer stond Stankovic goed in de weg.

Trainer Wim Jonk was duidelijk niet tevreden over de speelstijl van zijn ploeg getuige de wissel na een klein half uur spelen. Hij bracht Henk Veerman in het veld voor Walid Ould-Chikh om de aanvallende intenties meer tot uiting te laten komen. Dat duurde slechts twee minuten voordat het eerste resultaat van de wissel zichtbaar was. Veerman kreeg zijn eerste mogelijkheid, maar gelukkig voor Sparta was het niet gevaarlijk genoeg. In de 37e minuut was er wel succes voor de thuisclub uit een hoekschop. Mbuyamba kopte fraai binnen achter Olij. Het was ook gelijk aanleiding voor de supporters van Volendam om na het doelpunt voorwerpen op het veld te gooien en het is duidelijk wat dan de consequentie is. Beide teams en de arbitrage gingen dus van het veld naar de catacomben.

Na een bezinningsperiode van een minuut of tien, waarin Volendam op diverse plekken netten omhoog deed voor de eigen tribunes, konden we verder met de wedstrijd. Sparta drong meer aan in die paar minuten, maar Volendam kreeg de beste kans uit een kopbal van Twigt bij de eerste paal. Met vier minuten extra tijd op de klok konden beide teams nog een keer aanzetten, maar tot grote kansen kwam het niet meer.

Tijdens de rust werd duidelijk dat Jonathan de Guzman de tweede helft zou gaan spelen. Hij verving Joshua Kitolano op het middenveld. De eerste tien minuten van de tweede helft had Sparta het overwicht op het veld en liep met name Vito van Crooij zich van spelhervatting naar spelhervatting. Uit een voorzet van hem had Arno Verschueren de 1-2 op zijn schoen, maar de inzet ging over het doel van Stankovic. Omdat Volendam uiteraard in het oranje speelt kon Nick Olij vandaag niet in zijn favoriete kleur spelen, maar In de 64e minuut werd duidelijk waarom zijn naam toch regelmatig opduikt als het gaat om keepen en het echte Oranje. Met een driedubbele redding hield hij zijn team spectaculair in de wedstrijd.

In de 83e minuut kreeg Volendam de kans van de wedstrijd. Geheel vrijstaand kreeg Veerman de bal voor zijn voeten, maar de ervaren spits schoot volledig mis. Na deze situatie wisselde Maurice Steijn twee spelers tegelijk. Adil Auassar en Dirk Abels kwamen in het veld voor Aaron Meijers en Mike Eerdhuijzen. Het was in de slotfase met name aftellen tot het einde van de wedstrijd voor het uitverkochte KRAS Stadion. Sparta maakte niet veel aanspraak op een overwinning en een gelijkspel was wellicht wel het juiste resultaat voor beide ploegen. FC Volendam bleef echter strijden voor de zo broodnodige driepunter in de strijd tegen degradatie. In de blessuretijd kopte Mbuyamba de winnende treffer achter Nick Olij waardoor Volendam goede zaken doet om de Play-Offs te ontlopen. Sparta speelt sowieso play-offs, maar dan die voor een ticket Europees voetbal. De vijfde plaats kan Sparta nu echter uit het hoofd zetten. Aan de Spartanen nu de taak om in de laatste twee thuiswedstrijden de zesde plaats veilig te stellen zodat het in de halve finale van de Play-Offs met een uitwedstrijd begint.