Home » Sparta ontvangt Volendam op Het Kasteel

Sparta ontvangt Volendam op Het Kasteel

26 april 2024 - 14:12

Voor Sparta Rotterdam staan er nog vier wedstrijden op het programma tot het einde van het seizoen. De Kasteelheren strijden daarin voor een ticket voor de Play-Offs om Europees voetbal. Zondagmiddag kan Sparta daarin een nieuwe stap zetten, als om 14.30 uur FC Volendam de tegenstander is.

De afgelopen weken deed Sparta over het algemeen goede zaken om in het linkerrijtje te eindigen. Zo werd er aan de hand van Tobias Lauritsen met 4-0 gewonnen van Fortuna Sittard en rekende Sparta drie dagen later ook eenvoudig af met Vitesse. De inmiddels hekkensluiter van de Eredivisie werd met 1-4 over de knie gelegd. Drie weken geleden liepen de rood-witten echter toch tegen een domper aan. Charles-Andreas Brym had Sparta tegen Heracles nog op een 1-0 voorsprong gezet, maar de zwart-witten keerden uiteindelijk met een 1-2 zege terug naar Almelo. Desalniettemin spoelde Sparta die kater een week later weg tegen Almere City. Nu waren het de Rotterdammers zelf, die op achterstand kwamen, al stond het halverwege al 1-2. Tobias Lauritsen maakte op aangeven van Saïd Bakari de gelijkmaker, waarna er een schitterende treffer van Djevencio van der Kust volgde. Na de rust gebeurde er lange tijd niets, totdat zich een spectaculaire slotfase voordeed. Thomas Robinet tekende in de 87e minuut voor de 2-2, maar één minuut later pakte Sparta alweer de leiding. Na goed terugleggen van Lauritsen schoot Arno Verschueren raak. Sparta won daardoor met 2-3 en ging met een goed gevoel de laatste break van het seizoen in. De ploeg van trainer Jeroen Rijsdijk staat namelijk negende met vier punten voorsprong op nummer tien sc Heerenveen.

In Volendam wordt er totaal niet gedacht aan Europees voetbal, maar zou er een wondertje moeten gebeuren als ‘Het Andere Oranje’ volgend jaar nog op het hoogste niveau acteert. De plaatselijke voetbalclub uit het vissersdorp staat namelijk 17e en moet in de laatste vier wedstrijden minstens vijf punten inlopen op RKC om in ieder geval niet direct te degraderen. Al heel het seizoen kwakkelt Volendam onderaan de Eredivisie, dat voor de winterstop maar drie keer won. Na de winterstop gaat het echter niet veel beter bij ‘De Wijdbroeken’. Zo werd er met ruime cijfers verloren van PSV (1-5), sc Heerenveen (0-4), N.E.C. (2-5) en AZ (0-4), maar volgde er in de laatste wedstrijden een verrassende wending. De formatie van Regillio Simons speelde gelijk op bezoek bij Almere City (1-1) en pakte een knap punt tegen Feyenoord (0-0). Na een fraaie 3-2 zege op concurrent RKC, was er weer even hoop bij Volendam, maar daar kwam twee weken geleden al snel een einde aan. Een andere degradatiekandidaat Excelsior won in de kelderkraker maar liefst met 4-0. Volendam vecht daardoor voor haar laatste kans.

Vorig seizoen beleefde Sparta een mooie avond tegen Volendam. In de vierde wedstrijd van dat seizoen zette Vito van Crooij Sparta dankzij een assist van Nick Olij op een 1-0 voorsprong. Na de rust vond Tobias Lauritsen tweemaal het net en kwam het slotakkoord van Sven Mijnans. Daarnaast was Sparta-Volendam ook de eerste kennismaking voor het publiek met Koki Saito. Eerder dit seizoen kende Sparta in Volendam ook weinig problemen. Bart Vriends was met twee doelpunten de grote man in de 1-4 overwinning, al waren Joshua Kitolano en Arno Verschueren ook nog trefzeker.

Voor de geboren Volendammer Mike Eerdhuijzen is de wedstrijd van zondag bijzonder. De verdediger speelde 59 wedstrijden voor de club uit zijn dorp. Bij Volendam heeft Robert Mühren nog een verleden bij Sparta. De spits droeg 32 keer het shirt van de Kasteelclub. Een andere Volendam-speler Quincy Hoeve kwam niet tot een debuut in de hoofdmacht van Sparta, maar speelde wel in de jeugdopleiding.

Met twee doelpunten was Tobias Lauritsen vorig seizoen belangrijk in de 4-0 overwinning op Volendam. (Foto: Mischa Keemink)