Home » Tienkoppig Sparta pakt punt tegen Twente

Tienkoppig Sparta pakt punt tegen Twente

17 december 2023 - 16:54

Sparta Rotterdam heeft in een waar spektakelstuk gelijkgespeeld tegen FC Twente. Halverwege keken de Kasteelheren na een rode kaart van Saïd Bakari en een goal van Sem Steijn tegen een 0-1 achterstand aan. Door twee benutte strafschoppen van Tobias Lauritsen kantelde de wedstrijd, maar genoeg voor een driepunter was dat niet. Naci Ünuvar maakte in de blessuretijd de 2-2.

Doordat Sparta woensdag nog in actie komt in de TOTO KNVB Beker, was de ontmoeting met FC Twente niet de laatste van 2023. Wel speelden de Kasteelheren hun laatste Eredivisiewedstrijd voor de winterstop. Daarin mocht trainer Jeroen Rijsdijk een flinke puzzel leggen, want naast de al geblesseerden Koki Saito en Pelle Clement, voegden ook Charles-Andreas Brym en Bart Vriends zich bij de ziekenboeg. Vriends werd net als eerder dit seizoen vervangen door Rick Meissen, waardoor Jonathan de Guzmán de aanvoerder was. Voorin zagen we Django Warmerdam de plek van Brym innemen, omdat simpelweg alle andere aanvallers van de A-selectie geblesseerd zijn. Hierdoor maakten er met Jesse Bal, Rayvien Rosario, Max de Ligt, Hamza el Dahri en Dean Zandbergen vijf spelers deel uit van de selectie, die normaalgesproken voor Jong Sparta spelen. Voor Zandbergen betekende het tevens zijn debuut in de wedstrijdselectie van een Eredivisiewedstrijd, nadat hij eerder dit seizoen in de bekerwedstrijd tegen IJsselmeervogels al in actie kwam.

Na vijf minuten spelen kreeg Twente de eerste mogelijkheid van de wedstrijd. Alfons Sampsted kon uithalen, maar schoof de bal naast. Eén minuut later kreeg Arno Verschueren de bal bij een Spartaanse uitbraak wel tussen de palen. Lars Unnerstall had echter niet al te veel moeite met de poging van de Belg. Twente bleef de iets bovenliggende partij en kreeg in de persoon van Michel Vlap twee prima kansen. Zijn eerste schot vloog na een afgeslagen hoekschop over, twee minuten later plaatste Vlap de bal echter wel goed op het doel van Sparta. Daar staat echter een uitstekende doelman; Nick Olij, die met een katachtig reflex de bal uit de kruising tikte.

Zo hield Olij Sparta op de been en kwamen de gastheren inmiddels beter in de wedstrijd. Na twintig minuten spelen kreeg Joshua Kitolano een mogelijkheid na een uitstekende voorzet van de goed spelende Camiel Neghli. Kitolano plaatste de bal echter in de handen van Unnerstall. Toch kwam Sparta wat vaker op de helft van Twente en was er na een dik halfuur een enorme kans voor Neghli. Nadat Saïd Bakari het op aangeven van Djevencio van der Kust al probeerde, kreeg Neghli de bal wel op doel. Met een schitterend afstandsschot dwong hij Unnerstall tot een knappe redding. Twente kreeg de bal vervolgens niet weg, waarna Neghli Lauritsen alleen voor Unnerstall zette. Opnieuw bleek de Duitser een te moeilijk obstakel. Hierdoor leken Sparta en Twente de kleedkamer op te zoeken met een 0-0 ruststand, maar in de blessuretijd van de eerste helft gebeurde er nog genoeg, wat niet positief was voor Sparta. Bakari kreeg in eerste instantie geel, nadat hij op de achillespees van Vlap stond. Uiteindelijk greep de VAR in en werd de gele kaart omgezet in een rode kaart. Tot overmaat van ramp keek Sparta één minuut later tegen een achterstand aan. Sem Steijn draaide handig weg en zette Twente op slag van rust op 0-1.

Daardoor leek de wedstrijd halverwege al beslist, helemaal omdat Sparta bij de start van de tweede helft ontsnapte aan de 0-2. Olij keerde het schot van Steijn, waarna de rebound van Gijs Smal op de paal eindigde. Vervolgens bleef Sparta onderdruk staan van Twente, waarna Manfred Ugalde de bal maar net naast plaatste. Sparta had het lastig, waardoor niemand het zou geloven dat de rood-witten na 53 minuten spelen op voorsprong zouden komen. Dat gebeurde echter wel door twee benutte strafschoppen van Lauritsen. De eerste ontstond na een overtreding op Arno Verschueren, waarbij opnieuw de VAR eraan te pas moest komen. Twee minuten later bleef Lauritsen opnieuw rustig om Sparta op een 2-1 voorsprong te zetten, nadat Django Warmerdam werd gevloerd. Desalniettemin was de wedstrijd natuurlijk nog lang niet beslist, al was Verschueren heel dicht bij de 3-1. Zijn poging ging via de binnenkant van de paal niet over de doellijn. Het momentum lag echter bij Twente dat aandrong op de gelijkmaker. Daarbij kwam onder andere Ricky van Wolfswinkel binnen de lijnen, die kansen kreeg. De spits vond eerst Olij op zijn weg en schoot luttele minuten later voorlangs. Steijn was nog het dichts bij de 2-2, maar raakte vanaf een kleine twintig meter de paal.

Desondanks kwam Sparta er ook een aantal keren uit. Zo bracht Neghli Lauritsen in scoringspositie, maar stuitte de Noor op de voet van Unnerstall. De Twente-goalie had drie minuten later ook een antwoord op een nieuwe poging van Lauritsen. Kitolano legde de bal op acrobatische wijze klaar voor de spits, maar de bevrijdende 3-1 bleef uit. Met nog tien minuten te gaan was het voornamelijk tegenhouden voor Sparta, waarbij Olij uitblonk. Tot tweemaal toe hield hij Van Wolfswinkel op hele knappe wijze van de 2-2 af. Twee minuten voor de officiële speeltijd hoefde de doelman niet in actie te komen op een kopbal van Naci Ünuvar. Dat was niet de laatste Twentekans, want er werden maar liefst zeven minuten toegevoegd aan de officiële speeltijd. Daarin wist Ünuvar wel te scoren. Aan de linkerkant van het veld kreeg hij de bal in de korte hoek langs Olij: 2-2. In het vervolg van de blessuretijd hield Sparta stand en trok het de 2-2 over de streep.

Hiermee gaat Sparta na een spektakelstuk als nummer zeven de winterstop in. Het kalenderjaar zit er echter nog niet op, want woensdag wacht in de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker ADO in Den Haag.